Drvarski mučenici, Dan mučenika Banjolučke biskupije

U Drvaru je jučer, 27. srpnja, po šesnaesti put obilježen Dan molitvenog sjećanja na mučenike i žrtve Banjolučke biskupije ili Dan mučenika. Tim su se molitvenim skupom komemorirale ne samo žrtve drvarskih mučenika iz 1941. na čelu sa župnikom Waldemarom Maksimilijanom Nestorom, nego i žrtve svih ratova i totalitarizama u 20. st. na području Banjolučke biskupije.

To je ujedno bilo i središnje ovogodišnje biskupijsko obilježavanje 75. obljetnice stradanja Katoličke Crkve i hrvatskog naroda na području zapadne Bosne.

Komemoracija je započela u župnoj crkvi sv. Josipa pobožnošću tzv. križnog puta mučenika, a potom je uslijedilo misno slavlje koje je u zajedništvu s banjolučkim biskupom mons. Franjom Komaricom i nazočnim svećenicima predvodio vojni ordinarij u BiH mons. Tomo Vukšić. 

Na početku svete mise drvarski župnik don Davor Klečina podsjetio je na povod ovoj komemoraciji – mučeničku smrt tadašnjeg drvarskog župnika Waldemara Maksimilijana Nestora koji je 27. srpnja 1941., vraćajući se s hodočašća sv. Ani u Kosovu kraj Knina, izveden od četnika iz vlaka u mjestu Trubar kod Drvara, mučki ubijen sa skupinom svojih vjernika hodočasnika i bačen u obližnju jamu Golubnjaču. Toga istog dana ustanici su napali i drugi vlak koji se s vjernicima vraćao u Drvar s hodočašća sv. Ani na Oštrelju.

Potom je u uvodnoj riječi banjolučki biskup Franjo Komarica podsjetio da molitveno sjećanje nije niti smije biti pozivanje na mržnju ili na osvetu, nego molitva za pokoj duša tih žrtava i čuvanje spomena na njihov život i smrt, te da kao kršćani i za počinitelje zla molimo Božje smilovanje i obraćenje. 

U svojoj propovijedi mons. Vukšić je također pozvao vjernike da nikad ne podlegnu napasti osvete i to snažnim riječima: „Neka oprost i molitva budu naša osveta.“ Potaknuo je vjernike da među tolikim stradalnicima Banjolučke biskupije otkriju primjere vrijedne ljudskog divljenja i kršćanskog nasljedovanja, zbog njihova kreposnoga ili čak svetačkoga ponašanja i u teškim životnim trenucima.

Na molitvenom skupu okupilo se oko 200-tinjak osoba. 

U isto vrijeme dok se održavala komemoracija u čast mučenika, u parku preko puta crkve održan je skup u povodu Dana ustanka i antifašističke borbe. Iako su oba skupa bila međusobno udaljena tek nekoliko metara pa su se čule i različite pjesme, sve je prošlo mirno i dostojanstveno.

Podsjetimo, istog dana kad je izvršen zločin nad drvarskim župnikom i katolicima, ustanici su i u susjednoj Lici izvršili zločine nad hrvatskim civilima na području Srba, Boričevca i Donjeg Lapca, a nedugo zatim i nad muslimanskim civilima u Kulen Vakufu.

U sljedećih 10-ak dana isti scenarij ponovio se u Bos. Grahovu i Krnjeuši. Najprije je početkom kolovoza zvjerski ubijen grahovski župnik don Juraj Gospodnetić s više od 200 grahovskih katolika, a potom u Krnjeuši kod Bosanskog Petrovca i župnik Krešimir Barišić zajedno s više od 250 svojih vjernika.

Nakon svih tih zločina, Katolička Crkva i hrvatski narod bili su praktički iskorijenjeni sa širokog područja zapadne Bosne i istočne Like, od Ključa do Knina, i od Glamoča do Bihaća.

Na obilježavanju Dana mučenika Banjolučke biskupije u Drvaru bio je i gradonačelnik grada Knina Nikola Blažević sa svojom pratnjom. Banjolučkom biskupu mons. Franji Komarici obećao je da će do kraja godine Gradsko vijeće Knina donijeti odluku o imenovanju jedne ulice u gradu Kninu po „drvarskim hodočasnicima“.

Bitno.net