I dok je 1986. svijet obišla slika Ivana Pavla II. i Dalaj Lame prilikom zajedničke molitve za mir u Asizu, sličan trenutak neće se ponoviti na ovogodišnjoj proslavi 30. obljetnice tog događaja.

Naime, kako je to u razgovoru za portal AsiaNews izjavio Tenzin Taklha, osobni tajnik jednog od najvažnijih predstavnika budizma, Dalaj Lama “ne planira sudjelovati na susretu ‘Žeđ za mirom’ u Asizu, niti je pozvan na taj događaj”.

Vijest je poprilično neočekivana s obzirom da se Tenzin Gyatso (religijsko ime trenutnog, 14. po redu, Dalaj Lame) ovih dana nalazi u Europi gdje će ostati do 3. listopada držeći predavanja u nekoliko različitih zemalja. Dapače, prema informacijama AsiaNewsa 20. rujna, u vrijeme održavanja skupa u Asizu (18.-20. rujna), Dalaj Lama boravit će u Milanu te sudjelovati na nekoliko religijskih konferencija.

Osim nedolaska najvažnijeg predstavnika tibetanskog budizma iznenađuje i činjenica kako će se papa Franjo tijekom svog višesatnog boravka u gradu sv. Franje (20. rujna) privatno susresti samo s predstavnicima abrahamskih religija, dok će izostati sličan susret s budističkim i hinduističkim predstavnicima.

Kako javlja Radio Vatikan, Sveti Otac susrest će se s patrijarhom Bartolomejom, canterburyjskim nadbiskupom Welbyjem, patrijarhom Efremom II. te još neimenovanim predstavnicima židovstva i islama.

Premda Vatikan nije izdao službeno objašnjenje nepozivanja utjecajnog budističkog vođe, pojavila su se nagađanja kako je takva odluka donesena u svjetlu trenutačnih pregovora između Vatikana i Kine o statusu Katoličke Crkve i ređenju biskupa u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu.

Naime Kina je 1951. godine okupirala Tibet, a njegovo vodstvo, na čelu s Dalaj Lamom, od 1959. boravi u Indiji gdje je uspostavilo vladu u egzilu. I dok je želja za neovisnošću Tibeta izrazito snažna, kontrola kineskih vlasti nad tim područjem i dalje je velika što dokazuje i izjava Zhu Weiquna, predsjednika Komiteta za etnička i religijska pitanja NR Kine, za Global Times kojom je ustvrdio kako je čak i reinkarnacija unutar tibetskog budizma stvar Komunističke partije te kako će Peking odrediti tko će naslijediti Dalaj Lamu.

Susret pape Franje kao poglavara Katoličke Crkve i Dalaj Lame kao predstavnika Tibetanske vlade u egzilu stoga bi mogao poremetiti postojeće pregovore između Kine i Vatikana koje mnogi, pa i neki kineski kršćani, smatraju kontroverznim.

Tino Krvavica | Bitno.net