Neobjašnjivi fenomen u kojem zgrušana krv sv. Januarija koja je pohranjena u katedrali u Napulju prelazi u tekuće stanje nije se dogodio ovog 16. prosinca, u čemu stanovnici Napulja vide – loš znak.

“Mi katolici smo ljudi vjere. Ne smijemo misliti na nesreće i tragedije nego trebamo ustrajati u molitvama”, rekao je okupljenim vjernicima velečasni Vincenzo De Gregorio nakon što se čudo sv. Januarija nije dogodilo.

Naime, svaki put kada bi izostalo to čudo koje se redovito događa tri puta godišnje, a prvi put je zabilježeno 1389. – dogodile su se povijesne katastrofe koje su pogodile Napulj, Italiju, ali i svijet.

Sveti Januarij bio je biskup Beneventa u pokrajini Campaniji. Umro je mučeničkom smrću u vrijeme Dioklecijanovih progona kršćana. Prema drevnoj kršćanskoj predaji, o čemu piše i Grzegorz Górny u svojoj knjizi “Dokazi nadnaravnog” – “jedna žena koja je nazočila mučeničkoj smrti sv. Januarija skupila je njegovu krv u bočice”.

“Katedrala u Napulju već je stoljećima svakoga 19. rujna, na dan mučeničke smrti sv. Januarija, dupkom ispunjena vjernicima. Uvijek se ponavlja isto: tijekom jutarnje mise kardinal predvodi procesiju do kapele, uzima relikvijar s krvlju mučenika i nosi ga do glavnoga oltara svetišta. Započinje pobožnost tijekom koje se događa nešto iznimno. Dolazi do likvefakcije krvi: zgrušana krv mijenja stanje i postaje tekuća. Pretvarajući se u tekućinu mijenja svoj obujam i boju – iz tamnocrvene prelazi u žarkocrvenu. Vrijeme prelaska iz čvrstoga u tekuće stanje varira svake godine. Nekada se to dogodi u jednomu trenutku, nekada traje nekoliko minuta, a nekada i nekoliko sati. Isto je i s obratnim procesom, odnosno zgrušavanjem”, piše Górny.

Osim 19. rujna čudo se događa i prve subote u mjesecu svibnju, te 16. prosinca. Dogodilo se i u ožujku prošle godine kada je katedralu posjetio papa Franjo.

U knjizi Dokazi nadnaravnog poljski publicist piše i kako je ampulu istraživalo nekoliko znanstvenih timova, ali nisu uspjeli dati pojašnjenje tog fenomena, osim što su utvrdili kako se u posudicama doista nalazi – krv.

“Znanosti nije poznat tip krvi koji može naglo prijeći iz čvrstoga u tekuće stanje, iz grudice u tekuću supstancu, mijenjajući pritom boju, viskoznost i obujam. Nema znanstvene hipoteze koja bi to mogla objasniti”, stoji u knjizi “Dokazi nadnaravnog”.

Svaki put kada bi izostalo čudo, pišu sada mediji, događale su se loše stvari. Tako je 1980. Italiju pogodio potres, 1973. u Napulju je izbila epidemija kolere. Čudo je izostalo i 1939. kada je započeo Drugi svjetski rat, 1940. kada je u njega ušla Italija te 1943. kada su Nijemci preuzeli vlast nakon kapitulacije.

Sada će, naravno, mnogi u ovome vidjeti “proročanstvo” mogućih katastrofa koje čekaju Napulj ili cijeli svijet.

Ali, kako je dobro rekao velečasni di Giorgio, katolici na takva zbivanja mogu odgovoriti samo na jedan pravilan način – s još više molitve nego prije toga.

Goran Andrijanić | Bitno.net