Vrlo neobičan slučaj dolazi iz Vijetnama gdje je biskup Alfonse Nguyen Huu Long iz biskupije Vinh odaslao izjavu u kojoj uskraćuje ikakvu vjerodostojnost dokumentima koji su navodno došli iz njegove biskupije te time propituje valjanost ređenja vlč. Ivana Krstitelja Ho Huu Hoa, tri mjeseca nakon što ga je za svećenika zaredio biskup Precioso D. Cantillas iz Maasina na Filipinima, prenosi Nedjelja.ba.

„Iznenađen“ ređenjem

Da je Hoa, čovjek s kriminalnim dosjeom, koji nikada nije bio bogoslov, niti je član bilo koje redovničke zajednice, odjednom postao svećenikom, primijetila je javnost nakon objava na društvenim mrežama.

U svojoj izjavi biskup Long opisao je kako ga je, 20. siječnja, Ho Huu Hoa došao posjetiti te ga obavijestio da je zaređen za svećenika na Filipinima i inkardiniran u biskupiji Maasin. „To me jako iznenadilo, te sam ga zamolio da mi podastre dokument kojim potvrđuje da je zaređen, kao i potvrdu o svećeništvu (celebret) kako bi mogao dijeliti sakramente u skladu s kanonskim pravom“, naveo je vijetnamski biskup uz opasku kako još uvijek nije dobio takve dokumente ni od rečenoga Hoa niti od filipinske biskupije.

Međutim, u video snimku mise ređenja 7. prosinca 2022., može se vidjeti kancelara biskupije Maasin kako čita jamstveno otpusno pismo (litterae dimissoriae) mons. Longa – kanonski dokument koji biskup izdaje osobi u svojoj biskupiji da bi je mogao zarediti drugi biskup.

No to je pismo biskup Long okarakterizirao kao „potpuno lažno“, dodajući da je Hoino ređenje „pod istragom“.

Zatvoren zbog mita

Svećeničko ređenje 38-godišnjeg Hoa uslijedilo je nešto više od godinu dana nakon što je pušten iz zatvora, prema lokalnim izvješćima, što pokazuje da nije mogao imati obavezne četiri godine teološke izobrazbe u bogosloviji.

Hoa je uhićen 2019. zbog navodnog pomaganja bivšem pukovniku policijske obavještajne službe, Phan Van Anh Vuu, podmititi general-pukovnika Nguyena Duy Linha u iznosu od pet milijardi Donga (220 000 američkih dolara) kako bi ometao kazneni postupak protiv njega, izvijestio je Radio Slobodna Asia.

Zato je, kako pokazuju lokalna izvješća, Hoa uhićen u ožujku 2019. i držan u privremenom pritvoru do puštanja u studenom 2021. No, isti je Hoa zaređen za đakona 8. rujna 2022. na Filipinima, nešto više od devet mjeseci nakon što je oslobođen.

Na ređenju bio i kancelar

Ostaje nejasno što se tu točno dogodilo s obzirom kako je za taj čin također potrebno biskupovo jamstveno pismo. Štoviše, kancelar biskupije Vinh, preč. Gerard Nguyen Nam Viet, bio je nazočan na misi svećeničkoga ređenja.

U izjavi vijetnamski biskup kaže kako nije znao da je njegov kancelar nazočio obredu ređenja na Filipinima. „Preč. Viet je tražio dopuštenje otići na Filipine na tri dana iz osobnih razloga, a ne zbog Hoina ređenja“, naveo je biskup Long.

Poslije ređenja Hoa je došao u Vijetnam i slavio mise u nekim župama. Svećenici iz pokrajine Nghe An rekli su za UCA News da nisu bili obaviješteni o Hoinu ređenju sve dok ga nisu vidjeli u pratnji preč. Vieta i vlč. Josepha Nguyen Van Hieua, župnika župe Trai Gao, kako koncelebrira na misama u nekim lokalnim crkvama tijekom Tet festivala.

Odgovornost crkvenih vlasti

Vijetnamski redemptorist otac Nguyen Van Khai rekao je kako je Hoa nekoć radio kao gatar („proricatelj sudbine“), ali da ga crkveni zakon ne sprječava postati svećenikom nakon što prođe odgovarajuću pouku i provjeru. No istaknuo je kako je „zbunjujuće i sumnjivo“ brzo zaređenje „osobe koja ima mnogo veza s vrhom… obavještajnim agentima komunističkog režima, osobe koja je bila u zatvoru“.

„Zašto su crkvene vlasti u biskupiji Vinh i biskupiji Maasin zaredile nekoga tko nikada nije bio odgajan u bogosloviji i nije ispunio kanonske zahtjeve glede morala, vremena provedenog u bogosloviji, obrazovanja i pastoralnih sposobnosti?“, upitao je svećenik u objavi na društvenim mrežama. Također je doveo u pitanje razlog obavljanja ređenja na Filipinima, kada osoba tamo nije studirala niti govori engleski. Naveo je da je Hoino ređenje i njegovo slavlje mise u nekim vijetnamskim župama „skandal bez presedana u povijesti Crkve u Vijetnamu“.

„Ovo je ređenje izazvalo zbunjenost među katolicima, uzrokujući razne spekulacije, posebice da mnogi ljudi izgube vjeru u vodstvo Crkve i svetost svećeništva“, dodao je otac Khai.

Očito je kako će cjelokupna priča imati svoj nastavak.