Katedrala u meksičkom gradu Xalapi te crkva Presvetog Srca Isusova u Veracruzu našle su se na meti vandala tijekom prosvjeda protiv lokalne policijske represije koji se odvio u ponedjeljak.

Uzrok okupljanjima je smrt Carlosa Andrésa Navarra koji je preminuo u policijskom pritvoru, prenosi CNA. Obitelj i prijatelji mladog čovjeka, koji su mirno prosvjedovali, osudili su nasilje.

Tijekom prosvjeda u Xalapi pedesetak prosvjednika oštetilo je više javnih i privatnih zgrada u centru. Na crkvama su ispisani grafiti s porukama “pedofili”, “silovatelji”, “rat državi i kapitalizmu” te anarhistički simboli.

Prema informacijama, oštećen je i kip Blažene Djevice Marije koji se nalazi u katedrali.

CNA također javlja da su 1. lipnja na više crkvi u tom gradu ispisani grafiti s pro-abortivnim porukama.

Voditelj Tiskovnog ureda nadbiskupije Xalapa, o. José Manuel Suazo Reyes, izjavio je: “Žalimo što snage reda toleriraju takve nevjerojatne postupke prema trećim stranama. Mi, građani, smo bespomoćni”.

“Vandali su danas ispisali grafite po zidovima i zgradama, lomili stakla, uništavali obrte, širili teror i strah među ljudima. To je ono što smo vidjeli jutros. Osuđujemo takve nasilne prosvjede i osuđujemo nedjelovanje snaga zakona”, poručio je o. Reyes u ponedjeljak.

Svećenik je također dodao kako “sloboda izražavanja i prosvjeda ima granicu – prava trećih osoba. Ne možeš zahtijevati prestanak nasilja čineći još nasilja.”