Ove jeseni izvršeni su ličilački radovi na vanjskim zidovima crkve župne crkve Presvetoga Srca Isusova u Šidu, javlja IKA.

Izvođač radova bilo je poduzeće „Dekor Traventino“ iz Šida. Cijena radova iznosila je 13.700 eura. Sredstva je osiguralo: Ministarstvo pravde Republike Srbije, Kancelarija za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama , Općina Šid, a ostatak sredstava darovali su sami župljani Župe Šid i brojni dobročinitelji koji su u svojoj duhovnosti usmjereni Presvetomu Srcu Isusovu.

Župna crkva u Šidu izgrađena je u stilu secesije 1932. po projektu projektanta Frane Funtaka te je posvećena 16. listopada 1932. godine molitvom biskupa Antuna Akšamovića tadašnje Đakovačko-srijemske biskupije.

Godine 1944. za vrijeme II. svjetskog rata, toranj crkve biva miran, porušen, kao i pročelje te krov crkve. Godine 1963. župljani obnavljaju crkvu u skladu s mogućnostima. Obnovljena crkva stajala je sve do 2010. godine, kada se potpuno pristupa njezinoj rekonstrukciji u izvorni izgled iz 1932. Radovi su trajali sve do jeseni 2019., kada je crkva izvana i iznutra dobila novi izgled.

Prema posljednjem popisu stanovništva u Srbiji, iz 2011. godine, općina Šid imala je 34,188 stanovnika, od čega Hrvata 1,748.

Hrvatsko stanovništvo Šida pretrpjelo je brojna zlostavljanja i napade od strane srpskih radikala tijekom Domovinskog rata te se njihov broj nakon 1991. godine uvelike smanjio.

Crkva Presvetog Srca Isusova prije i poslije temeljite rekonstrukcije/Foto: via IKA

Bitno.net