SUSRET u AMANU

Čelnici istočnih Crkvi u Jordanu raspravljaju o pomoći žrtvama rata i dijalogu s islamom

U Amanu, u Jordanu danas je započela XI. opća skupština Vijeća Crkvi Bliskoga istoka, na kojoj sudjeluju čelnici i predstavnici svih crkvenih stvarnosti nazočnih u tom dijelu svijeta.

Foto: Flickr

Foto: Flickr.com

Na susretu, koji ugošćuje Grčki pravoslavni patrijarhat u Jeruzalemu, sudjeluju, među inima, i grčko pravoslavni patrijarh iz Antiohije, Yohanna X.; kaldejski patrijarh Louis Raphael I. Sako; latinski jeruzalemski patrijarh u miru Fouad Twal; sirijski katolički patrijarh Ignace Youssif III.; grčko-melkitski patrijarh Gregoire III. i koptski pravoslavni patrijarh Tawadros II.

Susreti i razgovori crkvenih čelnika i predstavnika vjerskih zajednica usredotočit će se, kako javlja agencija Fides, na životne uvjete bliskoistočnih kršćana u ovom vrlo teškom povijesnom trenutku, a raspravljat će se i o potrebi promicanja dijaloga i suživota s većinskim muslimanskim zajednicama, te o pomoći izbjeglicama i žrtvama rata, koju pružaju crkvene zajednice. Osim toga, čelnici će raspravljati o mogućim inicijativama za poticanje međunarodne zajednice, te svjetskih i pokrajinskih sila da se zauzmu za brzo okončanje oružanih sukoba u Siriji i Iraku.

Ugošćujući summit na vrhu, Jordanska kraljevina potvrđuje svoju ulogu čuvarice kršćanskih svetih mjesta, kao i priznavanje da je kršćanska prisutnost u Jordanu bitni i neotuđivi autohtoni čimbenik mozaika narodâ i vjerskih zajednica koje žive na Bliskom istoku. Na susretu s koptskim pravoslavnim patrijarhom Tawadrosom II., jordanski kralj Abdallah II. istaknuo je kako Jordan može biti uzor „skladnoga suživota“ između kršćana i muslimana.

Tekst nastavlja ispod oglasa

Prvog dana svoga boravaka u Jordanu, patrijarh Tawadros je u Madabi otvorio koptski pravoslavni samostan svetoga Antuna, za koji je njegov prethodnik Shenuda III. 2005. godine postavio kamen temeljac, a potom je posjetio brdo Nebo odakle je Mojsije vidio Obećanu zemlju, koju je Bog namijenio odabranom narodu.

Vijeće bliskoistočnih crkvi je 1974. godine osnovano u Nikoziji, a sad mu je sjedište u Beirutu; glavni mu je cilj promicati sklad u mišljenju bliskoistočnih kršćanskih zajednica o temama od zajedničkoga interesa te dijaloško rješavanje sporova vjerske naravi.

RV | Bitno.net


Podrži naš rad članstvom u Klubu prijatelja! Saznaj više na ovom linku!

Objavljeno: 6. rujna 2016.

Možda vam se svidi