Priča o Ceciliji Gimenez, 85-godišnjoj Španjolki iz gradića Borja kraj Zaragoze koja je prije četiri godine postala glavna vijest u svjetskim medijima zbog svojeg “restauratorskog zahvata”, toliko je oduševila američke umjetnike Andrewa Flacka i Paula Fowlera da su ovaj događaj odlučili ovjekovječiti komičnom operom nazvanom prema imenu “restaurirane slike” – “Ecce homo” (Evo čovjeka).

Podsjetimo, vidjevši oronulu fresku u svojoj crkvi Cecilija je odlučila prionuti na posao i obnoviti ovo djelo poznatog umjetnika Eliasa Garcije Martineza. Njezin zahvat, naravno, nije ispunio i njezina očekivanja, a starica je na kraju zbog vandalskog čina završila na policiji.

Premda je umjetnički poduhvat tada 82-godišnje restauratorice izazvao podsmijeh diljem svijeta, njezino je djelo izazvalo nevjerojatan turistički bum. Stotine tisuća turista pohrlilo je u ovaj španjolski gradić kako bi vidjelo glasovitu fresku u novom izdanju, a prihodi od ulaznica stabilizirali su uzdrmani gradski proračun i spasili grad.

Gospođa Gimenez u početku je bila očajna. U početku su ju nazivali “luđakinjom koja je uništila portret neprocjenjive vrijednosti”, no ubrzo je postala pravi “celebrity”. Njezin “Ecce homo” završio je na gradskom loto listiću, a našao se i u jednom španjolskom filmu.

Iduće godine u Borji će se održati i premijera spomenute komične opere u kojoj će se moći čuti različiti glazbeni stilovi – od gregorijanskog korala, preko španjolskog fandanga i renesansnih moteta, do glazbenih motiva Swedish housea.

Pogledajte trailer!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net