Jim Caviezel, američki glumac koji u dugo iščekivanom filmu Pavao, apostol Krista utjelovljuje lik sv. Luke, u ovotjednom intervjuu je otkrio što ga nadahnjuje za tu ulogu, ali i za svakodnevni život.

„Svakoga dana idem na misu, i euharistijski Krist je u meni. Sve što činim uvijek je uz pomoć Neba. Ono mi pokazuje put. Vodi me. Od njega sam dobio svoje talente. Ono što vraćam Bogu od onoga što je on dao meni … on umnaža i blagoslivlja na načine za koje nisam nikada vjerovao da su mogući“, rekao je Caviezel u intervjuu za CNA.

Uz svakodnevnu svetu misu, istaknuo je još jedno sredstvo koje mu pomaže u boljem poistovjećivanju sa svetim Lukom i nošenju sa životnim izazovima:

„On [sv. Luka] spominjao je Djevicu Mariju više od bilo kojeg drugog novozavjetnog pisca“, podsjetio je, dodavši: „Ja koristim krunicu kako bih se usredotočio, kako bih molio.“

Uz to, američki glumac je naveo i kako ima snažnu pobožnost prema svetom Geneziju, zaštitniku glumaca i dramskih umjetnika.

Caviezelov kolega s filmskog seta koji igra ulogu svetoga Pavla, britanski glumac James Faulkner, izjavio je kako Jimova vjera i njemu pomaže, te se osvrnuo na utjecaj koji je na njega ostavila vlastita uloga.

“Jesam li ponizniji? Jesam. Imam li više ljubavi prema bližnjima? Imam. Postoji li mogućnost otkupljenja čak i za mene? Da, postoji”, izjavio je Faulkner koji je također kazao kako je zbog potpore i ljubavi koju je osjećao oko sebe iskustvo snimanja na ovome filmu potpuno različito od svih ranijih.

Govoreći o središnjoj poruci filma, Caviezel je rekao da je to praštanje pod svaku cijenu, ali naglasivši kako to ne znači prihvaćanje zla, nego suočavanje s njime licem u lice, što je, kako kaže, najteži pothvat, usko povezan s hrabrošću i ljubavlju.

Izvršni producent filma, Eric Groth, izjavio je kako je film posvećen progonjenim kršćanima, otkrivši kako je scenarij bio pisan u vrijeme teškog razdoblja u Siriji i Bliskom istoku, za vrijeme ISIS-ove okupacije.

Groth je izrazio i svoju nadu da će katolici u kina pozvati i one svoje prijatelje koji nisu upoznati s biblijskom pričom iz Djela apostolskih:

„Želim da dođu do onih koji se možda muče u svojim životima i odu s njima pogledati nesladunjavi kršćanski film koji na vjeru gleda vrlo ljudskim i vrlo realističnim očima“, rekao je Groth.

Ivo Džeba | Bitno.net