Svjetski kongres koji je zbog pandemije koronavirusa bio odgođen za godinu dana, održat će se od 5. do 12. rujna, a završno misno slavlje na Trgu heroja predvodit će papa Franjo, koji će tim povodom boraviti u sedmosatnom posjetu Mađarskoj. Patrijarh Bartolomej I. obratit će se sudionicima kongresa na večernjoj misi 11. rujna.

Mađarska Vlada ukinula je 3. kolovoza epidemiološku mjeru ograničenja broja osoba na velikim događanjima za vrijeme trajanje kongresa, kao i na blagdan sv. Stjepana 20. kolovoza. Trenutačno se u cijeloj zemlji više od 500 osoba može okupiti samo s Covid-potvrdom.

52. međunarodni euharistijski kongres otvara se svečanom misom koju će 5. rujna na Trgu heroja predvoditi predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco. Ostale točke programa – kateheze, izložbe, koncerti i drugo održavat će se na budimpeštanskom velesajmu Hungexpo. Sudionici kongresa svaki će dan početi zajedničkom molitvom, zatim meditacijama koje će predvoditi biskupi, katehezama na zadane teme, misnim slavljima i radionicama u popodnevnim satima.

U Budimpešti se između ostalih očekuju nadbiskup Piero Marini, kardinali Louis Raphael Sako (Bagdad), Charles Maung Bo (Yangon, Mjanmar), Dominik Duka (Prag), Orani Joao Tempesta (Rio, Brazil) i John Onaiyekan (Nigerija) kao i filipinski nadbiskup Jose Palma iz Cebua gdje je Međunarodni euharistijski kongres održan godine 2016.

Posebna bogoslužja bit će slavljena i u bazilici Sv. Stjepana u središtu Budimpešte, pa će tako naprimjer melkitski grkokatolički patrijarh Antiohije i Aleksandrije Joseph Absi 8. rujna slaviti misu na istočnom obredu. Iste večeri u 11 budimpeštanskih župnih crkava istodobno će biti slavljene mise. Za subotu 11. rujna najavljen je pak obiteljski dan na Margitinu otoku. Na trgu ispred bazilike Sv. Stjepana sve dane kongresa organiziraju se kulturalna događanja, među njima sajam knjiga i drugo. Nacionalni muzej ima pak izložbu koja tematizira progon kršćana, a među brojnim najavljenim koncertima 9. rujna nastupa sinodalni kor Moskovskoga patrijarhata. Već tjedan prije samoga kongresa, od 2. do 4. rujna, priređuje se međunarodni teološki simpozij o euharistiji s brojnim uglednim predavačima.

Međunarodni euharistijski kongresi održavaju se još od 1881. godine, do pandemije svake četvrte godine, na različitim mjestima – posljednji u filipinskom Cebuu 2016., nakon Dublina 2012. Quebeca 2008., Guadalajare 2004. i Rima 2000. Budimpešta je već bila domaćin i to 1938. godine. Međunarodni euharistijski kongresi jedan su od dragocjenih oblika obnove života Crkve, oslonjenoga na euharistijsko otajstvo i euharistijsku duhovnost, kao izvore života u Kristu. Takvi su kongresi, uz one nacionalne, pokrajinske i biskupijske, također milosna prigoda za očitovanja Crkve i njezinoga poslanja u svijetu, kako bi se jasnije prepoznala sakramentalna ishodišnost i narav Crkve.