Filipinski kardinal Luis Antonio Tagle krstit će 450 djece beskućnika u katedrali Bezgrješnog začeća u Manili, 28. rujna.

Djeca koja će sudjelovati u obredu krštenja skrbnici su zaklade Tulay ng Kabataan (TNK), javlja AsiaNews.

Zaklada, čije ime u doslovnom prijevodu znači “most za djecu”, od 1998. djeluje i pomaže siromašnoj te djeci s posebnim potrebama na ulicama i slamovima glavnog filipinskog grada.

Inicijativu za krštenje 450 djece potaknula je nadbiskupija Manila u sklopu programa podizanja svijesti. Naime, kako javljaju iz zaklade TNK, među najsiromašnijim članovima filipinskog društva postoji rašireno vjerovanje da zbog svog siromaštva i nedostatka financijskih sredstava ne mogu primiti milosti koje pružaju sakramenti. Zaklada stoga, u radu s nadbiskupijom, želi promijeniti lažno vjerovanja kako katolici moraju platiti za sakramente.

Ističu pritom kako siromašni građani Manile nisu izloženi isključivo opasnostima i prijetnjama već često “dugo vremena provedu bez sakramenata”.

“Često misle da postoji naknada, iako su sakramenti besplatni. Također, nisu sigurni što i kako trebaju napraviti”, stoji u priopćenju zaklade.

Na slavlju sakramenta krštenja, uz kardinala Taglea, sudjelovat će i drugi svećenici, među njima i otac Matthieu Dauchez, izvršni direktor TNK-a.

Prema informacijama, svake godine volonteri zaklade prime oko 1500 djece u jedan od 36 centara. Procjenjuje se kako su u više od 20 godina djelovanja pomogli oko 55 tisuća djece. TNK se također brine i za starije građane koji žive na ulici.

Tino Krvavica, AsiaNews | Bitno.net