Prošle godine u Španjolskoj je zaređeno 135 svećenika, dok je u 2017.. ta brojka iznosila 109, što predstavlja rast od čak 24%.

Najveći broj zaređenih muškaraca zabilježen je u Madridskoj nadbiskupiji, njih 14. Slijede Valencia s 10, Toledo s 8, Sevilla i Alcalá de Henares sa 7 te Cartagena i Zaragoza sa 6 zaređenih svećenika.

Također, smanjio se broj kandidata koji su napustili bogoslovije. Dok su 2017. izašla 152 bogoslova, taj je broj 2018. pao na 123.

Unatoč tome ukupan broj bogoslova pao je u istom razdoblju s 1 263 na 1 203.

Podatke je 12. ožujka objavila Španjolska biskupska konferencija.

Otac Julio Gomez, svećenik koji upravlja s četiri župe u biskupiji Palencia, kaže kako je porast vjerojatno rezultat slučajnosti, a ne konkretnih mjera.

“Mislim da se radi o slučajnom porastu, s obzirom da Crkva u Španjolskoj nema neku nacionalnu strategiju za promicanje zvanja kojom bi se mogle objasniti te brojke”, istaknuo je otac Gomez za Catholic News Service, prenosi Catholic Herald.

Istaknuo je pritom kako je zanimljivo da gotovo polovica zvanja dolazi iz 15 biskupija od njih 70 koliko ih ima u Španjolskoj.

Najviše ih ima Madrid koji prednjači s 172 kandidata (od čega 60 neokatekumena u bogosloviji Redemptoris Mater). Slijede Toledo (67), Valencia i Sevilla (63), Cartagena (60), Córdoba (58), Alcalá de Henares (45), Barcelona (35) i Granada (31).

Otac Gomez posebno je apostrofirao Cartagenu, Córdobu, Sevillu, Toledo i Valenciu, pridružujući im biskupije Getafe i Orihuela-Alicante, od kojih obje imaju po 28 bogoslova, kao one koje se “posebno ističu s obzirom na ostale”.

“Bilo bi iznimno zanimljivo kad bi se dublje proučili razlozi njihova uspjeha, no mogao bih ukazati na nekoliko činjenica: tradicionalni i pravovjerni biskupi, nauk i formacija, javna pobožnost, velik broj mladih svećenika koji stvaraju kulturu zvanja u svojim biskupijama te dobar i aktivan pastoral mladih”, tvrdi španjolski svećenik.

PS druge strane, prema podacima objavljenim na internet stranicama Španjolske biskupske konferencije čak 23 biskupije ove akademske godine imaju pet ili manje od pet bogoslova (stanje bi bilo i lošije da u pojedinim biskupijama ne djeluju neokatekumenske bogoslovije). Od toga četiri imaju po jednog kandidata, dok biskupija Barbastro-Monzón nema niti jednog.