Zahvaljujući pomoći Papinske zaklade Pomoć Crkvi u potrebi (Aid to the Church in Need – ACN) svečano je na spomendan sv. Ivana Pavla II. u glavnom gradu Bugarske otvoren katolički Radio Ave Maria, javlja ACN.

Na svečanosti su, uz domaćina grkokatoličkog biskupa Sofije i predsjednika Bugarske biskupske konferencije Christu Proykova, sudjelovali i prefekt Dikasterija za istočne Crkve kardinal Leonardo Sandri te predstavnici ACN-a.

„Mladi su to godinama tražili od nas, čak su proizvodili materijal u svojim domovima. Napokon smo uspjeli ostvariti ovu prekrasnu inicijativu, koja će biti instrument za molitvu i pouku kako za mlade tako i za stare“, kazao je biskup Proykov, spomenuvši da je projekt Radija Ave Maria povjeren franjevcima, „koji dolaze iz Poljske i imaju puno više iskustva“. Također je naglasio da „Ave Maria nije samo za katolike, nego za sve ljudi koji traže, jer postoji glad za duhovnom i vjerskom formacijom, ali imamo i kulturni sadržaj, s programima o glazbi i povijesti. Ovo je projekt svih i za sve.“

U sklopu proslave 20. obljetnice apostolskog pohoda pape Ivana Pavla II. 2002. godine, kardinal Sandri boravio je u Sofiji na nizu događanja. Njegov prvi službeni čin u zemlji bio je blagoslov studija Radija Ave Maria, koji se nalazi u nedavno obnovljenoj kući tadašnjeg apostolskog nuncija Angela Roncallija, koji će kasnije postati sveti papa Ivan XXIII.

„Radio Ave Maria bio je veliki san, ali sada je stvarnost. Stvarnost koja dokazuje da Katolička Crkva može djelovati ne samo u crkvenim zgradama, nego i putem radija, sa svim ljudima, osobito onima koji pate, ili koji nemaju mogućnosti ići u crkvu“, rekao je kardinal.

Prefekt Dikasterija za istočne Crkve iskazao je svoju zahvalnost dobročiniteljima ACN-a: „Posebna riječ za prijatelje ACN-a, koji rade za bratstvo u svijetu, kroz milosrđe i služenje svim ljudima u patnji. Vi ste u Crkvi veliki protagonisti milosrđa, ljubavi i služenja. Hvala vam na vašoj velikodušnosti i sudjelovanju. Vi koji svojim milosrđem pratite ova djela iz svojih zemalja, trebali biste znati da ste veliki akteri Crkve ovdje u Bugarskoj.“

Bugarska Crkva je Crkva mučenika. Između 1946. i 1990., u vrijeme komunizma, svaki svećenik je proveo neko vrijeme u zatvoru, imovina je zaplijenjena, svećenici koji nisu bili rodom iz Bugarske su protjerani, a sjemeništa zatvorena. „Za svećenika sam zaređen 1971. Bio sam prvi i jedini prezbiter u 19 godina; trebalo je još pet godina do sljedećeg ređenja“, rekao je biskup Proykov.

Polako, ali sigurno, Katolička Crkva se oporavila. Trenutačno u zemlji djeluje 60 svećenika, 100 redovnica i redovnika, kao i razni laički pokreti. „Neki su nam objekti vraćeni, a uz pomoć ACN-a uspjeli smo popraviti i izgraditi nove“, rekao je poglavar Crkve bizantskog obreda. „Iako postoji generacija koja je dobro poučena u vjeri, zahvaljujući župnicima i katehetama, mladi općenito nisu imali vjersku formaciju, njihovi roditelji nisu primili ništa što bi im mogli prenijeti“, objasnio je biskup Proykov.

Sve to daje uvid zašto je Radio Ave Maria – koji je zahvaljujući pomoći ACN-a svečano otvoren u glavnom gradu na spomendan Sv. Ivana Pavla II., 22. listopada, toliko važan. Bugarska je većinski kršćanska zemlja, oko 85% pravoslavnih i oko 1% katolika, raspršeni su po cijeloj zemlji, uključujući zajednicu samo 3 km od turske granice. Tu je i oko 10% muslimanskog stanovništva, uglavnom turskih korijena.