Više od 200 pisaca, sveučilišnih profesora, teologa, crkvenih vođa i ostalih ljubitelja Flannery O’Connor potpisalo je pismo u kojem traže od isusovačkog sveučilišta Loyola u američkom Marylandu da promijeni odluku o uklanjanju njezinog imena iz naziva svojeg studentskog doma.

O’Connor je bila američka katolička spisateljica iz 20. stoljeća, najpoznatija po svojim kratkim pričama u kojima je često progovarala o moralnim i etičkim pitanja.

Odluku o preimenovanju sveučilište je donijelo nakon što je u New Yorkeru objavljen članak naziva “Koliki je rasist bila Flannery O’Connor?”. Autor članka Paule Elie iznio je uvid u neke stavove koje je O’Connor iznosila o Afroamerikancima u svojim privatnim pismima.

“Pisma i razglednice koje je slala doma sa Sjevera 1943. proučavateljima su postala dostupna tek 2014., a ona pokazuju O’Connor kao netrpeljivu mladu ženu”, napisao je Elie u svojem tekstu.

Članak je potaknuo online peticiju koja je prikupila preko 1000 potpisa u kojoj se traži preimenovanje studentskog doma. “Nedavno objavljena pisma i razglednice koje je napisala Flannery O’Connor sadrže snažne rasističke osjećaje i govor mržnje. Njezino ime i nasljeđe ne bi trebalo biti čašćeno niti slavljeno na našem Evergreen kampusu”, stoji u tekstu peticije.

Vodstvo sveučilišta je odlučilo udovoljiti ovim zahtjevima te će prema novoj odluci studentski dom odsad nositi ime sestre Thee koja je bila unuka američkih robova te čija je kauza za kanonizaciju započela 2018. godine.

U objašnjenju odluke isusovac Brian Linnane napisao je kako imena koja nose zgrade sveučilišta moraju pokazivati studentima i ostatku zajednice “kakve vrijednosti cijenimo i želimo usaditi našim studentima”.

“Studentski dom mora biti dom i utočište za one koji žive tamo, a njegovo ime mora odražavati vrijednosti isusovaca s Loyole”, napisao je Linnane.

U razgovoru za Catholic Review Linnane je priznao da su u O’Connerinim djelima “dostojanstvo Afroamerikanaca i njihova vrijednost uvijek pridržani”, a “netrpeljivci predmet podsmijeha”, ali i dodao kako na sveučilištu moraju “ozbiljno uzeti u obzir” da bi nakon objave sadržaja njezinih pisama njezino ime nekim studentima moglo izazvati nelagodu.

Ipak, mnogi su se usprotivili ovakvoj odluci, uključujući imena poput biskupa Roberta Barrona, profesora Anthonyja Esolena, afroameričke spisateljice Alice Walker, te više isusovaca koji djeluju kao sveučilišni profesori diljem Amerike.

“O’Connor vjeruje u Imago Dei, činjenicu da je svako ljudsko biće ljubljeno od Boga i stvoreno na Božju sliku. Njezine priče veličaju prezrene, odbačene i ostale, pokazujući njihovu humanost i prozivaju ljude koji pokušavaju osporiti njihovu od Boga danu svetu narav”, stoji u pismu.

Potpisnici priznaju da je O’Connor bila obilježena odrastanjem u “rasističkoj kulturi američkog Juga”, no navode kako je ono što je ističe “njezin svjestan odabir da iskoristi talente koje joj je Bog darovao kao umjetnici da se odupre svojoj kulturi i stvori antirasistička djela… To je bio njezin način hrvanja protiv rasističkog nasljeđa koje je primila”.

“O’Connor je jednom napisala da obraćenje nije nešto što se događa u minuti. Ono je poput neprekidnog naleta ‘svjetla koje sve usisava, naleta koji će trajati cijeli život’. Čitajući njezina djela, što svi studenti i svi ljudi u ovom trenutku povijesti moraju, vidimo ju kako stoji u tom svjetlu”, smatraju potpisnici.

“Nije mala stvar ukloniti Flannery O’Connor iz panteona katoličkih pisaca i intelektualaca koji su počašćeni na vašem kampusu. Potičemo vas da ponovno razmislite o svojoj odluci”, zaključuje se u pismu upućenom sveučilištu Loyola.

Biskup Barron uvrstio je Flannery O’Connor u svoj hvaljeni niz dokumentaraca o najznačajnijim katoličkim figurama. Nakon situacije s preimenovanjem studentskog doma koji je nosio njezino ime odlučio je do nedjelje učiniti epizodu koja se bavi američkom spisateljicom besplatnom. Dokumentarac možete pogledati ovdje.