Predsjednik Ureda za migracijsku politiku Biskupske konferencije Engleske i Walesa biskup Paul McAleenan istaknuo je zabrinutost zbog disproporcionalnoga učinka bolesti COVID-19 na etničke manjine, prenosi Vatican News.

Najnovija istraživanja Nacionalnog statističkog ureda (ONS) pokazala su značajni nesrazmjer u broju smrtnih slučajeva oboljelih od koronavirusa među etničkim manjinama u odnosu na stanovništvo Velike Britanije, stoga je Vlada pokrenula službeno istraživanje o tome.

Rezultati ONS-a pokazali su da zaražena crnačka muška populacija ima 4,2 puta više smrtnih slučajeva od bjelačke; a među ženama ih je 4,3 puta više. I ostale etničke manjine suočavaju se s nesrazmjernom smrtnom opasnošću. Zasebna istraživanja pokazala su da je oko 68 posto od umrlih zdravstvenih djelatnika i socijalnih radnika (National Health Service –  NHS) pripada crnačkim i manjinskim etničkim skupinama (Black and Minority Ethnic – BAME) premda čine 44 posto NHS osoblja.

Katolički savez za rasnu pravdu (Catholic Association for Racial Justice – CARJ) ističe da su čimbenici koji utječu na etničke manjine između ostaloga siromaštvo, nezaposlenost i uvjeti stanovanja, što je još pogoršano većim brojem pripadnika etničkih manjina među esencijalnim radnicima u doba pandemije, kao što su socijalni rad, prijevoz, zdravstvena zaštita.

Biskup McAleenan pozdravio je pokretanje službene istrage o tom nesrazmjeru, dodajući da samo istraživanje nije dovoljno nego se Vlada hitno mora posvetiti rješavanju strukturalnih nejednakosti uslijed koje su neke zajednice „platile vrlo visoku cijenu”. „Svi smo odgovorni suočiti se s dugotrajnim problemom rasne nejednakosti u našem društvu koji je ova zdravstvena kriza učinila još očiglednijim”, poručio je biskup McAleenan. CARJ traži akcijski plan podrške za BAME zajednice i apelira da borba protiv uzroka nejednakosti – obrazovanje, prihod, stambeno pitanje i zaposlenost – postanu prioritet.