Ta praksa „obezakonjuje izbore i potiče korupciju, stvarajući zbrku između javnih i privatnih interesa“ – stoji u priopćenju Brazilske biskupske konferencije, u kojem je istaknuto kako bi brazilski narod u trenutku velikog nepovjerenja u ustanove, kakvo je sada u državi, koju godinama potresaju veliki skandali, a posljednji je izabranu predsjednicu Dilmu Roussef primorao da podnese ostavku, takvu vijest dočekao s vrlo velikim negodovanjem.

Usvajanje toga zakona bi bilo neprihvatljivo za Parlament koji se ponosi svojim poštenjem i koji želi poštovati mandat koji su mu građani povjerili – tvrde brazilski biskupi priželjkujući da članovi Brazilskoga kongresa ne podupru „tu uvrjedu državnom dostojanstvu“.

Podsjećajući na zauzimanje Biskupske konferencije u promicanju političke i građanske svijesti u zemlji, te potpore narodnim zakonskim prijedlozima protiv kupoprodaje glasova 1999. godine, također i zakonu o moralnoj neporočnosti narodnih zastupnika 2010. godine, te mobilizaciji protiv toga da poduzeća nezakonito financiraju izborne kampanje, biskupi zaključuju priopćenje potvrđujući žurnost ozbiljne političke reforme u Brazilu, koja uključuje cijelo civilno društvo.

Radio Vatikan | Bitno.net