Braća Pierluca i Giandonato Salvia razvili su aplikaciju zahvaljujući kojoj potrebiti mogu primiti financijsku pomoć od donatora, piše Aleteia.

Neprofitni startup koji su braća pokrenula, A. P. P. Acutis, nosi ime po blaženom Carlu Acutisu, koji predstavlja njihov “program života”. Na svojoj web-stranici, braća Salvia objašnjavaju:

“Acutis se odnosi na Carla, mladića iz Milana koji je 2006. godine umro od leukemije, koji je volio Isusa i siromašne, koji je volontirao i bio izrazito sposoban u rukovanju računalima. U listopadu 2020. godine u Asizu proglašen je blaženim, a mi smo cijeli projekt željeli povjeriti njegovu zagovoru”.

Način na koji inicijativa djeluje jednostavan je. Nadahnuće potječe od tradicije iz Napulja imena “caffé sospeso”, koja podrazumijeva plaćanje kave unaprijed za nekoga tko si je inače ne bi mogao priuštiti.

U slučaju Tucuma, donatori pomoću aplikacije mogu uplatiti potrebitima. Neprofitna incijativa potrebitim pojedincima i obiteljima daje posebnu Tucum karticu, koju oni mogu iskoristiti kako bi obavili kupnju na za to predviđenim mjestima.

Iako je broj poslovnih radnji uključenih u projekt još uvijek malen, brojka korisnika raste. Kako bi se osiguralo da donacije odu onima koji ih doista trebaju, svjetska humanitarna organizacija Caritas verificirat će potrebitost korisnika.

Korisnici, donatori i neprofitni radnici nisu jedini koji su uključeni u ovaj projekt promicanja solidarnosti siromašnima. Pregršt neprofitnih udruga također se pridružilo ovome poduhvat. Postoji i mnoštvo Tucumovih volontera, koji primaju donacije i preraspodjeljuju ih ovlaštenim organizacijama.

Odakle dolazi naziv aplikacije, Tucum? Riječ je o nazivu prstena izvorno korištenog među Indijancima u Brazilu kao znaka bratstva. S vremenom, prerastao je u simbol borbe protiv siromaštva i obrane svih onih koji se nalaze na društvenim rubovima.

Projekti poput ovoga posebno su nužni u vremenima ekonomske krize uvjetovane pandemijom, jer pomažu premostiti jaz između imućnosti i siromaštva. Uz malo dobre volje, ova inicijativa bit će plodonosna i zahvatit će mnoge ljude u potrebi, na mnogim mjestima, uz pomoć sve više donatora.