“Naša djeca ne trpe, već žive. I danas mogu osjetiti ljepotu i toplinu sunca i naše brige”, poručilo je 49 majki čija teško bolesna djeca prolaze liječenje na neuropedijatrijskom odjelu klinike Bambino Gesù u svojem pismu bolnici u Liverpoolu. Pismo ravnatelju bolnice Alder Hey u kojoj bi, prema odluci Britanskog Vrhovnog suda, maleni Alfie uskoro mogao biti skinut s aparata, poslala je ravnateljica klinike Bambino Gesù Mariella Enoc.

Ovo jednostavno, kratko pismo, prepuno je emocija i još je jedan krik za život koji se nažalost u današnjem “naprednom” svijetu sve slabije čuje.

Pismo objavljujemo u cijelosti.

Mi smo majke čija su teško bolesna djeca liječena na neurološkom odjelu Pedijatrijske klinike Bambino Gesù u Palidoru, a u nekim slučajevima radilo se o situacijama vrlo sličnima onoj u kojoj se nalazi maleni Alfie Evans.

Želimo izraziti svoju blizinu roditeljima s kojima po bolesti naše djece osjećamo duboku povezanost. Zahvalne smo liječnicima na njihovoj velikoj brizi za sve pacijente, kao za malenog Alfieja. Istovremeno, jednako smo zahvalne našoj Bolnici Bambino Gesù koja nam je omogućila zadržati na životu našu djecu, premda su se nalazila u teškom zdravstvenom stanju, održavajući time plamičak nade.

Liječiti ne znači samo ozdravljati. Liječeći našu djecu vi liječnici istovremeno liječite i naše obitelji, dopuštajući nam biti uz njih i osjećati se korisnima. Svaki zajednički proveden trenutak života za nas roditelje ima neprocjenjivo značenje.

Naša djeca ne trpe, već žive. I danas mogu osjetiti ljepotu i toplinu sunca i naše brige. 

Molimo vas nemojte oduzimati radost ove brige malenom Alfieju i njegovim roditeljima.

Majke iz Palidora

Slučaj malenog Alfieja ganuo je mnoge ljude diljem svijeta, a u brojnim su gradovima, posebice u Italiji, organizirani molitveni skupovi i bdijenja. Prema posljednjim informacijama, roditelji bi sutra trebali doznati hoće li Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu prihvatiti njihovu žalbu.

Podsjetimo, jednogodišnji Alfie boluje od nepoznate bolesti koja progresivno uništava njegov mozak, ali njegovi roditelji ne odustaju od borbe za život svoga sina. S vatikanskom bolnicom Bambino Gesù već su dogovorili njegov premještaj, no engleski liječnici ne žele pustiti dječaka jer smatraju da bi mu premještaj uzrokovao nepotrebnu patnju. Prije nekoliko dana Alfiejev otac susreo se s papom Franjom i zamolio ga za pomoć, a Sveti je Otac tijekom opće audijencije rekao kako je “naša dužnost učiniti sve kako bismo sačuvali život.”

Talijanski biskup Francesco Cavina, koji je dogovorio susret Alfiejevog oca i pape Franje, odluku bolnice smatra “potpuno nelogičnom”

“Roditelji žele prebaciti svoje dijete iz jedne bolnice u drugu. Ne razumijem zašto se to onemogućava. Ako ne može doći u Italiju, onda neka ga prebace u drugu englesku bolnicu. Teško je razumjeti ovakvu odluku”, kazao je mons. Cavina.

“Život našeg sina nije uzaludan.. Mi ga volimo i cijenimo. Postoje ljudi koji ga žele liječiti, a država nam govori kako mu ne vrijedi dati priliku”, izjavili su razočarani roditelji.

Molimo za malenog Alfieja i njegove roditelje!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net