Prijedlog je ozbiljna prijetnja pravu na život, prava je ideološka kolonizacija – ustvrdili su bolivijski biskupi govoreći o predloženoj reformi Kaznenog zakonika, o kojoj će uskoro raspravljati Višenacionalna zakonodavna skupština. Biskupi izražavaju zabrinutost zbog teksta te pozivaju “zakonodavce i cijelo društvo da brane pravo na život te da aktivno sudjeluju u javnoj raspravi”.

Pravo na život, na kojem se temelje sva druga prava, odnosi se na svako ljudsko biće, bez razlike. Život je Božji dar i nitko ni u kojoj okolnosti ne može s njim raspolagati – tvrde biskupi. Biskupi naročito osuđuju dio teksta u kojem se opravdava pobačaj tijekom prvih osam tjedana trudnoće zbog pomanjkanja gospodarskih sredstava potrebnih za njegu djeteta. U tekstu se pobačaj opravdava i ako je majka studentica, djevojčica ili adolescentica te u bilo kojem drugom trenutku trudnoće kada postoji prisutna buduća opasnost za život majke, utvrđene fetalne malformacije te kad je trudnoća posljedica silovanja i rodoskvrnuća.

Biskupi smatraju da tekst izobličuje kazneni sustav uvodeći siromaštvo kao opravdanje zločinâ kao što su čedomorstvo ili eutanazija, „kao da bi siromaštvo bilo dovoljan razlog za kršenje zakona“. Osim toga, uvodi se jedno antropološko viđenje koje „odbacuje“ ranjivu djecu i onu s invaliditetom, a „žalosno nasilje pobačaja“ shvaća rješenjem društvenih i gospodarskih problema. Pobačaj siluje tijelo žene, nanoseći joj teške posljedice na psihološkoj razini, kao što je post-pobačajni sindrom čije su posljedice često neminovne – pišu bolivijski biskupi.

To kao Crkva ne možemo prihvatiti. Država je dužna usvojiti politike usmjerene na poboljšavanje života ljudi te podupirati trudnoću, suzbijajući nasilje, kako bi život u društvu za sve bio moguć. Biskupi ove latinoameričke države podsjećaju na apel pape Franje pučkim pokretima da uvijek čuvaju život i ljudsko dostojanstvo, naročito siromaha; osim toga, ističu nesuglasnost predloženoga zakona s Bolivijskim ustavom, koji štiti sva ljudska prava, uključujući temeljno pravo na život od samoga začeća. Krist je došao kako bi svi imali život u izobilju – zaključili su bolivijski biskupi.

Radio Vatikan | Bitno.net