Jedna crkva u Boliviji pretvorila se u improviziranu mrtvačnicu nakon što je nekoliko prosvjednika protiv nove vlasti ubijeno u sukobu s vojskom.

O. Gechi Revelin, svećenik župe sv. Franje u El Altu, gradu koji s bolivijskom prijestolnicom La Paz čini najmnogoljudniju aglomeraciju u zemlji, istaknuo je kako su u noći s 19. na 20. studenog pobornici donedavnog predsjednika Eve Moralesa počeli unositi mrtva tijela u njegovu crkvu.

Kako javlja Catholic News Service, sukob je izbio nakon što su prosvjednici blokirali kamione za prijevoz goriva kod obližnjeg skladišta s ciljem da prekinu energetsku opskrbu El Alta i La Paza. Slično su napravili s nekim cestama i ulazima u spomenute gradove, a sve kako bi natjerali privremenu predsjednicu, konzervativku Jeanine Áñez, na podnošenje ostavke.

No vojska je uspjela probiti blokadu te je pritom došlo do pogiblje nekoliko osoba.

Sedam tijela odneseno je u crkvu sv. Franje Asiškog gdje su položeni na klupe te prekriveni zastavama i pokrivačima. Prosvjednici tvrde kako nisu htjeli da tijela poginulih završe u rukama vlade ili vojske kako ne bi “prikrili istinu” o onome što se dogodilo. Također su pozvali forenzičare koji su izvršili autopsiju na licu mjesta.

“Ne vjerujemo vladi. Želimo transparentnu istragu”, izjavio je Sandro Tenorio, pripadnik domorodačkih naroda, čiji je 23-godišnji brat Juan Jose ubijen iz vatrenog oružja dok je, navodno, pokušavao spasiti ozlijeđene tijekom sukoba.

Wilmer Barran, liječnik koji je pomogao prosvjednicima, istaknuo je kako je pregledao trupla i pronašao ozljede od metaka.

“Vojska je koristila pravo streljivo”, rekao je Barran, dodavši kako je još dvadesetak ljudi teško ozlijeđeno.

S druge strane, CNS piše kako je bolivijski ministar obrane izjavio da vojnici nisu ispucali “jedan jedini metak” na prosvjednike. Dodao je i kako se zemlja suočava s prijetnjama “terorističkih skupina” koje su se dinamitom pokušale probiti u postrojenje za gorivo.

Napeta politička situacija u ovoj južnoameričkoj zemlji traje već mjesec dana nakon što je 20. listopada Evo Morales četvrti put izabran za predsjednika na izborima koje su opozicija i dio međunarodne javnosti odbacili kao namještene. Izbori su doveli do velikih prosvjeda protiv Moralesa i vladajućih socijalista nakon čega je Organizacija američkih država izvršila reviziju prebrojavanja glasova, ustvrdivši da su nepravilnosti doista postojale.

Nakon što su policija i vojska odbili suzbiti prosvjede, Moralesu je leđa okrenula i posebna Policijska operacijsko-taktička jedinica zadužena za predsjedničku sigurnost. Uslijedila je njegova ostavka, kao i ostavka članova vlade te je vlast, kao privremena predsjednica, preuzela Jeanine Áñez iz Demokratskog društvenog pokreta, dotadašnja druga potpredsjednica Senata.

Áñez je konzervativka i kršćanka koja je na dužnost prisegnula držeći Bibliju. Također je, piše CNS, nakon ulaska u predsjedničku palaču rekla kako se “Bog vratio” u zgradu.

No vlast u oba doma parlamenta i dalje drži Moralesova stranka Pokret za socijalizam koja je predložila novi izborni zakon po kojem bi se trebali održati ponovljeni izbori. Privremena predsjednica, koja ima međunarodnu podršku nekih zemalja poput Brazila i SAD-a, predstavila je svoj prijedlog izbornog zakona.

U međuvremenu su se prosvjedi pretvorili u nasilne sukobe između Moralesovih pristaša i podupiratelja nove vlasti. Do sada je živote izgubilo 32 ljudi, a ozlijeđeno ih je više od 700.

Katolička Crkva u Boliviji pozvala je na mir između sukobljenih strana, a biskupi se nadaju kako će novi izbori smiriti nasilje koje je eskaliralo u studenom. Dodajmo i kako je izaslanik Ujedinjenih naroda, Jean Arnault, pozvao na razgovore dviju strana, uz posredništvo UN-a i Katoličke Crkve, kako bi se razriješila kriza.

*Pročitajte više: Bolivija – Metak mu je krenuo direktno prema srcu, ali ga je spasila džepna Biblija

Tino Krvavica | Bitno.net