Katolički svećenici pozvani su na veliku žrtvu. Njihov život trebao bi biti služenje drugima, potpuno uminuće sebi kako bi Gospodin preko njih mogao doticati svoje stado. Ukratko, njihova je dužnost svoj život posvetiti nama i širenju Kristove poruke.

Jedan poseban mladić iz Kansasa, bogoslov Brian Bergkamp (24), učinio je oboje nakon što je prije nekoliko dana položio svoj život kako bi spasio tuđi.

Kako prenosi The Catholic Review, Bergkamp je 9. srpnja, zajedno s još 4 prijatelja, kajakario rijekom Arkansas kada je jedna od članica grupe ispala iz svog kajaka. Ubrzo joj je u pomoć priskočio Brian spasivši ju, međutim divlja rijeka povukla ga je sa sobom.

Kako je za The Wichita Eagle izjavio zapovjednik vatrogasne postrojbe koja je sudjelovala u potrazi za tijelom, rijeka je zbog velikih kiša izrazito nabujala, te je njezina brzina iznosila između 5 i 8 čvorova.

“To stavlja dodatni pritisak na osobu u vodi. Možete se sudariti s drvom ili granom ili bilo kojom drugom preprekom”, izjavio je zapovjednik Franck Buck.

Nabujala rijeka na kraju je sve članove grupe izbacila iz njihovih kajaka te je četvero njih, uključujući i djevojku koju je Brian spasio, uspjelo doplivati do obale. Nažalost, Brianovo tijelo još nije nađeno. Mediji javljaju kako su svi kajakaši osim njega nosili prsluk za spašavanje.

“Brianova smrt je velika tragedija i veliki gubitak, ne samo za njegovu obitelj i prijatelje već za sve one koji su ga znali, kao i za Crkvu kojoj je tako velikodušno htio služiti”, poručio je William E. Lori, nadbiskup Baltimorea u čijoj je biskupiji Brian trebao započeti svoju treću godinu teologije.

Nadbiskup je također poručio kako njegov “herojski i hrabar postupak” govore o “velikom karakteru i velikom svećeniku koji bi postao”.

Monsinjor Andrew Baker, rektor bogoslovije Mount St. Mary’s, izjavio je kako Bergkampova smrt pokazuje dubinu onoga što znači biti kršćanin i svećenik.

“To je ljubav koja se daje”, rekao je. “Nije trebao misliti dvaput prije no što je reagirao.”

S njim se slaže i Franck Buck koji je izjavio kako je za spomenuti čin potrebna “velika hrabrost”: “Nažalost, potrebna je i velika snaga. Moguće da ga je to toliko opteretilo te se nije mogao sam izvući.”

Pozivamo na molitvu za ovog hrabrog bogoslova i njegovu obitelj.

Tino Krvavica | Bitno.net