Čikaški kardinal Blase Cupich osvrnuo se na optužbe o zataškavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja koje je protiv pape Franje iznio nadbiskup Carlo Maria Viganó.

U intervjuu za NBC Chicago kardinal hrvatskih korijena izjavio je kako bi bilo “neprikladno” da Sveti Otac odgovara na Viganóve tvrdnje, dodavši: “Papa na dnevnom redu ima važnijih stvari. Mora se baviti drugim problemima poput govora o okolišu i zaštiti migranata kao i nastaviti djelo Crkve. Nećemo biti uvučeni u tu ‘zečju rupu’ (kaotičnu, bizarnu situaciju, op. a.).”

Također, istaknuo je dosadašnje rezultate pape Franje u borbi protiv seksualnog zlostavljanja, rekavši kako “podaci pokazuju da je, kad god se pojavila informacija o kaznenom djelu, papa Franjo djelovao”. Istaknuo je i primjer kardinala McCarricka naglasivši kako je upravo sadašnji Sveti Otac jedini javno povukao sankcije protiv kardinala optuženog za seksualno zlostavljanje.

Čikaški kardinal, koji je od 2008. do 2011 služio kao predsjedavajući Biskupskog odbora za zaštitu djece i maloljetnika (upravo je u tom razdoblju, kako piše Viganó, Benedikt XVI. nametnuo navodne sankcije kardinalu McCarricku koje je kasnije, navodno, papa Franjo ignorirao) istaknuo je kako bi “sigurno bio upoznat” da je netko u to vrijeme optužio biskupa ili kardinala poput Theodora McCarricka za seksualno neprimjereno ponašanje te kako bi “definitivno djelovao” da je znao za takve optužbe.

Cupich je odgovarajući na pitanje novinarke radi li se o “građanskom ratu” unutar Crkve istaknuo kako je riječ o “manjoj skupini pobunjenika” kojima se “papa Franjo od početka ne sviđa”.

“Ne sviđa im se što traži veću uključenost laika, ne sviđa im se što poziva na veću sinodalnost Crkve gdje ćemo slušati prijedloge ljudi, ne sviđa im se što govori o okolišu, siromašnima i migrantima ili da je smrtna kazna nešto što bi trebalo staviti izvan zakona.”

“Potpuno iskreno, ne sviđa im se i što je Latinoamerikanac”, poručio je Chupich, aludirajući na Papinu rodnu zemlju – Argentinu.

No, Blase Cupich uskoro je naišao na oštre kritike – i podsmijehe – zbog svojih izjava.

Mnogi su istaknuli kako je papa Franjo zapravo sin talijanskih imigranata. Njegov otac Mario José Bergoglio rođen je u mjestu Portacomaro, u talijanskoj regiji Pijemont, dok majka Regina María Sívori, rođena u Buenos Airesu, vuče porijeklo također iz Pijemonta te Genove.

Također, Rod Dreher je, pišući za The American Conservative, istaknuo: “Koliko god su okoliš i imigracija važni, ništa nije važnije od kredibiliteta Pape i vodstva Katoličke Crkve oko pitanja seksualnog zlostavljanja i neprihvatljivog ponašanja. Ako su Viganove optužbe istinite, onda se korupcija proteže do vrha Katoličke Crkve i papa Franjo nije ništa bolji od onih koje kritizira. Ako nisu, nisu.”

Kanonski odvjetnik Edward Peters također je u tweetu napisao: “Ova igra je gotova. Kardinal Cupich trebao bi se ispričati žrtvama zlostavljanja, uključujući i odrasle osobe, zato što ih je rangirao iza pitanja zaštite okoliša. Trebao bi se ispričati ljudima koji traže činjenice od pape Franje jer ih je prozvao rasistima i dati svoju ostavku.”

Podsjećamo, Carlo Maria Viganó, objavio je prošlog vikenda pismo u kojem je optužio papu Franju za zataškavanje seksualnih zlodjela koje je počinio kardinal Theodore McCarrick. Također, istaknuo je kako je unatoč upozorenjima Sveti Otac uzeo McCarricka kao jednog od svojih glavnih savjetnika. Upravo je McCarrick, prema Viganovim navodima, izlobirao izbor Cupicha za kardinala iako ga nuncijatura nije predložila. Sam Cupich je navode o lobiranju oštro demantirao.

Papa Franjo odbio je pak detaljnije komentirati Viganove tvrdnje poručivši novinarima: “Pročitajte izjavu pažljivo i donesite svoj zaključak. Ja neću reći niti jednu riječ o tome.”

*Ovaj članak nadopunjen je novim informacijama i citatima iz intervjua u četvrtak, 30. 8., u 8:35 sati.

Tino Krvavica | Bitno.net