Nakon predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, nadbiskupu Minska Tadeuszu Kondrusiewiczu onemogućen je povratak u Bjelorusiju iz Poljske u kojoj je bio u radnom posjetu. Unatoč mnogim apelima, nadbiskupu od tada nije dopušteno ući u Bjelorusiju.

Sveta Stolica pokušava pridonijeti rješavanju situacije. Stoga je Tajnik za odnose s državama pri Državnom tajništvu Svete Stolice nadbiskup Paul Richard Gallagher u rujnu bio u radnom posjetu Bjelorusiji. Nakon toga, 11. listopada u Bjelorusiju je stigao i novi apostolski nuncij nadbiskup Ante Jozić.

„Bio sam pozvan od Državnog tajništva i imao sam razgovore s državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom i nadbiskupom Gallagherom. Razgovarali smo o situaciju u Bjelorusiji i mojoj specifičnoj situaciji. Već sam to znao, ali sada sam još više uvjeren da Sveta Stolica ulaže velike napore u rješavanje mog problema“, izjavio je nadbiskup Kondrusiewicz za ACI Stampu.

Govoreći o situaciji u Bjelorusiji, podsjetio je da je uputio brojne pozive za pomirenje. „Vrlo sam zabrinut. Situacija u Bjelorusiji je izazovna ali me više brinu neki slogani koje sam čuo: ‚Pamtimo, ne opraštamo.‘ To nije kršćanski način razmišljanja“, upozorio je.

Naglasio je da „bez opraštanja nema pomirenja, nema mira. Kao što je sv. Ivan Pavao II. rekao, opraštanje nije znak slabosti, nego znak jakosti. Kada opraštam neprijatelju, pobjeđujem jer otpuštam neprijateljstvo i zadržavam nešto duhovno.“

Istaknuo je da nedostatak pomirenja proizlazi iz dubljeg problema u bjeloruskom društvu. „Generacije Bjelorusa najprije su odgojene u ateizmu, pa sada u sekularizmu koji ne prepoznaje duhovni vid, nego je usredotočen na materijalna pitanja.“ Dodao je da, iako više ne postoji ideološki i militantni ateizam, postoji materijalistički ateizam. „Nitko otvoreno ne progoni Crkvu, ali postoje znakovi progona kršćana ‚u bijelim rukavicama‘, jer mnogi parlamenti donose zakone protiv Božjeg zakona“, ustvrdio je.

Nadbiskup Kondrusiewicz poticao je u Bjelorusiji međureligijski dijalog i organizirao mnoge molitvene skupove u tu svrhu. Objasnio je da je to način pomaganja procesu pomirenja.

Izvršni odbor europske Komisije „Iustitia et Pax“ pozvao je sve kršćane da na misijsku nedjelju, 18. listopada, izmole Očenaš za bjeloruski narod. „Obavijest o inicijativi nije stigla dovoljno unaprijed pa nije bilo dovoljno vremena da se poruka proslijedi na odgovarajući način. Ipak, odgovor je bio izvrstan. Pripremili smo molitveni skup u Crvenoj crkvi u Minsku koja je prilično velika. Crkva je bila prepuna: bilo je katolika, pravoslavaca, židova, muslimana“, kazao je nadbiskup.

Prema nadbiskupu, skup je „stvorio međukonfesionalnu i međureligijsku simfoniju koja je simbol novoga društva, otvorenog različitim vjerama. Sve vjeroispovijesti okupljaju se zajedno i mole na istu nakanu – mirno rješenje bjeloruskog pitanja.“

Naglasio je da je to događanje dvostruki znak. S jedne strane, ujedinilo je bjelorusko društvo. S druge strane, zajednička molitva bila je poziv na buđenje sve više sekulariziranoj Europi.

Nadbiskup je na kraju razgovora istaknuo da „Crkva u Bjelorusiji nikada nije slala političke poruke, niti se politički opredijelila. Naviještala je jedino Božji zakon i socijalni nauk Crkve. Ne bavimo se politikom, ni na koji način. To nije naša zadaća. Naša je zadaća naviještati evanđelje“, objavila je ACI Stampa.