Predsjednik Bjeloruske konferencije katoličkih biskupa nadbiskup Tadeusz Kondrusiewicz izrazio je mons. Anti Joziću prigodom biskupskog ređenja dobrodošlicu kao apostolskom nunciju u Bjelorusiji, objavila je 16. rujna Catholic News Agency.

„Vaša ekselencijo, na dan vašega biskupskog ređenja, srdačno vas pozdravljam u svoje ime i u ime Bjeloruske konferencije katoličkih biskupa i svih katolika naše zemlje. … Za razvoj naših pastoralnih i društvenih aktivnosti, kao i za odnose s državom na ovoj povijesnoj prekretnici, trebamo vašu podršku kao predstavnika Svete Stolice“, napisao je nadbiskup Kondrusiewicz mons. Joziću.

„Stoga se radujemo vašem dolasku u Bjelorusiju, gdje ćete vršiti službu koju vam je povjerio sveti otac Franjo“, dodao je nadbiskup Minska i Mohileva.

Podsjećamo, nakon prošlomjesečnih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji nadbiskup je neizravno podržao prosvjednike koji tvrde da izbori nisu provedeni na legalan način. Također, zatražio je istragu jer je policija, navodno radi sprječavanja nereda, blokirala ulaz u katoličku crkvu u Minsku.

Nakon toga, 31. kolovoza nije dopušten povratak u Bjelorusiju iz Poljske. Nakon što je uložio žalbu na takvo postupanje, Anatoly Lappo iz bjeloruskog odbora za granicu odgovorio mu je kako mu povratak nije dopušten zbog nevaljanosti putovnice.

Nadbiskup Kondrusiewicz 13. rujna propovijedao je u marijanskom svetištu Šiluva u Litvi te je zahvalio tamošnjim katolicima na molitvama za Bjelorusiju.

Za CNA nadbiskup je 1. rujna izjavio da „u ovom trenutku molimo za molitvu, ne samo za Katoličku Crkvu, već i za mirno rješenje situacije u Bjelorusiji, jer se jako bojim građanskog rata. Situacija je vrlo, vrlo teška, vrlo kritična.“