Aktivistkinja Nadia Murad iz Iraka i doktor Denis Mukwege primili su u Oslu Nobelovu nagradu za mir. Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade je istaknuo kako dvoje dobitnika, unatoč tome što dolaze iz različitih pozadina, ujedinjuje borba za pravdom. „Usprkos tome, oni su povezani, kao sa svim osobama koje su žrtve zlostavljanja“, istaknula je Berit Reiss Andersen, čelnica Odbora za dodjelu Nobelove nagrade.

Nadia Murad je tri mjeseca bila robinja militanata samozvane Islamske države. Nakon što su joj u kolovozu 2014. godine ubili šestoricu braće i majku, Nadiu su, zajedno s njezine dvije sestre, pripadnici paravojnih postrojbi prisilno odveli iz sela Kocho na sjeveru Iraka u Mosul. Nakon tri mjeseca zatočeništva, uspjela je pobjeći i otada svjedoči o zvjerstvima koja su počinjena protiv njezina naroda. Unatoč tolikoj boli i nasilju koje je učinjeno njoj, njezinoj obitelji i tolikim nevinim jezidskim djevojkama, Nadia Murad nastavlja govoriti o dobru, ljubavi i molitvi.

Denis Mukwege je ginekolog iz Demokratske Republike Kongo koji pomaže žrtvama silovanja u istočnom gradu Bukavuu. U razgovoru za Vatican News 2014. godine Mukwege je progovorio o silovanju kao “najjeftinijem oružju” u ratnim sukobima. Tom se prilikom također osvrnuo na to što takvo nasilje znači ženama, koliko se slabo danas shvaća težina tog zločina te kako kazniti počinitelje. U bolnici Panzi u gradu Bukavu, na istoku Demokratske Republike Kongo, taj je liječnik pomogao nekoliko tisuća žena silovanih u okolnostima koje Mukwege naziva “ni mirom ni ratom, nego čistom nekažnjivošću”.

Ceremoniju dodjele uručenja ovogodišnjih Nobelovih nagrada možete pogledati OVDJE.

Bitno.net