Biskup američkoga grada Richmonda Francis DiLorenzo pozvao je na mir i molitvu nakon dramatičnih događanja u Charlottesvilleu gdje je u sukobima na prosvjedima ekstremno desnih skupina i njihovih protivnika ubijena Heather Heyer (32), a 19 osoba je ranjeno, izvijestile su agencije.

“U posljednja 24 sata mržnja i nasilje vladali su ulicama Charlottesvillea. Iskreno se molim za mir. Samo svjetlo Krista može ukrotiti plamen mržnje i nasilja. Molim se da muškarci i žene s obje strane mogu razgovarati i pronaći mirno rješenje za svoje razlike”, poručio je biskup u čijoj se dijecezi, koja pokriva veći dio savezne države Virginije, nalazi grad koji je bio poprištem nasilja.

“Podsjećam na molitvu sv. Franje koji je molio: Gospodine, učini me oruđem svoga mira! Gdje je mržnja, da donosim ljubav! Gdje je uvreda, da donosim praštanje!”, napisao je DiLorenzo.

Povodom nasilja u Charlottesvilleu oglasio se i predsjednik Biskupske konferencije Sjedinjenih Država, kardinal Daniel N. DiNardo.

“U ime američkih biskupa, pridružujem se političkim vođama iz cijeloga svijeta i osuđujem nasilje i mržnju koji su doveli do smrti u Charlottesvilleu. Molimo se za obitelji i prijatelje ubijene osobe i onih ranjenih… Ovi činovi mržnje napad su na jedinstvo naše nacije, na koji moramo odgovoriti molitvom i mirnom akcijom. Biskupi su uz one koji su na udaru zle ideologije, a one koji pate preporučujemo zagovoru sv. Petra Clavera, čiji ćemo spomendan uskoro slaviti”, stoji u poruci biskupa.

Sv. Petar Claver nije spomenut slučajno – taj španjolski isusovac koji je živio u XVI. stoljeću bio je posvećen apostolatu crnih robova.

Podsjetimo, jedna osoba je ubijena, a više od 19 njih ozlijeđeno kada se automobil zabio u gomilu koja je prosvjedovala protiv okupljanja desnih organizacija, ali i članova neonacističkih skupina i rasističkog Ku Klux Klana.

Ove organizacije okupile su se u Charlottesvilleu kako bi prosvjedovale protiv uklanjanja spomenika generalu konfederacijskih snaga iz američkog građanskog rata.

Do sukoba je došlo kada su se susrele dvije prosvjedničke kolone, a nasilje je kulminiralo zabijanjem automobilom u gomilu ljudi. Za volanom automobila bio je 20-godišnji James Fields.

Goran Andrijanić | Bitno.net