Odbor katoličkih biskupa upozorava na ugrozu vjerske slobode u Europskoj uniji zbog restriktivnih zakona u povodu pandemije virusa COVID-19. Neke vlade u Europi neproporcionalno su umanjile vjerske slobode tijekom pandemije, istaknuo je 22. ožujka odbor Biskupskih konferencija Europske unije (Comece).

“Važno je izbjeći slanje poruke da su kršćani, ili općenitije vjernici, progonjeni u Europskoj uniji. Međutim, ne preuveličavati problem ne znači da treba ignorirati ove uznemirujuće trendove”, ističe se u priopćenju. “Postoji manjak razumijevanja i, u nekim slučajevima, manjak interesa za pitanje što je religija i što ona znači za milijune stanovnika Europske unije”.

Medijski ured Comecea odgovorio je na pitanja postavljena na plenarnoj sjednici 17. i 18. ožujka, čijim su dijelom bili i razgovori s Margaritisom Schinasom, grčkim potpredsjednikom Odbora za promicanje europskog načina života u sklopu Europske komisije.

“Europska unija s pravom se smatra bastionom temeljnih prava – ali taj status također podrazumijeva i odgovornost za održavanje visokih standarda u zaštiti vjerskih sloboda”, navodi se u priopćenju Comecea. “Vjerska sloboda može se ograničiti pod određenim uvjetima, a to dopuštaju i međunarodni standardi ljudskih prava. Kao Crkva, međutim, moramo biti čvrsti po pitanju kako, kada i do koje smo točke spremni prihvaćati ograničavanja crkvenog života”.

Odbor je naglasio kako je papa Franjo upozorio na opasnost poimanja “duhovne i moralne dimenzije ljudske osobe” kao “manje bitne od fizičkog zdravlja” te poimanje vjerskih sloboda tek kao podvrstu slobode udruživanja.

Predsjednik Comecea, kardinal Jean-Claude Hollerich u siječnju je rekao kako strahuje od “šireg, rastućeg trenda” zanemarivanja prava zaštićenih Europskom konvencijom o ljudskim pravima i Povelje Europske unije o temeljnim pravima.

Comece u priopćenju ističe kako su razgovori sa Schinasom – koji su vođeni pod ugovornim zahtjevom da Europska unija nastavi “otvoren, transparentan i redovit dijalog” s vjerskim zajednicama – bili “iskreni, konstruktivni i usmjereni budućnosti”, ali kako ipak postoji bojazan da se religija pretvara u “supkulturu” koja se “gubi u ogromnoj areni posvećenoj kulturi i sportu”.

“Neobično često inicijative usmjerene prema obuzdavanju radikalnog islama završavaju s grubim i invazivnim udarom na sve crkve i vjerske zajednice koje ne predstavljaju nikakvu prijetnju ni demokraciji ni temeljnim pravima”, navodi Comece.

“Trebamo nadići tendencije koje potkopavaju međuovisnost ljudskih prava i koje selektivno kreiraju hijerarhiju tih prava, uslijed čega se vjerske slobode više zanemaruju, a manje promiču. Takav pogled ugrožava cjelokupnu arhitekturu ljudskih prava”, zaključuje odbor Biskupskih konferencija Europske unije.