Biskup Austina u američkoj državi Teksas, Joe Vasquez, prošlog je petka slavio misu u zatvoru u kojem boravi sedam zatvorenica osuđenih na smrt, od kojih se njih pet obratilo na katoličanstvo tijekom čekanja na pogubljenje, prenosi CNA.

U svojoj je homiliji govorio o Božjem milosrđu koje poziva grešnike natrag u obitelj, bez obzira na to što su činili u prošlosti.

“Vi pripadate Crkvi jednako kao i bilo tko drugi. Zidovi nas mogu razdvajati, ali zidovi nikada ne mogu zadržati Krista”, rekao je Vasquez zatvorenicama.

“Ima puno stvari koje ne možemo učiniti za vas, ali možemo biti prisutni, možemo vas pratiti. Želimo nastaviti donositi poruku nade”, dodao je biskup.

Misa koja se održala u zatvoru Mountain View Unit, bila je dio trodnevne konferencije posvećene službi zatvorenicima koju je organizirala Koalicija katoličkih službi zatvorenicima (CPMC).

Zadaća spomenute organizacije na čijem je čelu Karen Clifton je pružiti formaciju katolicima koji žele služiti zatvorenicima. Organizacija je nastala kao odgovor na nedostatak sredstava za osposobljavanje katolika za zatvorsku službu u brojnim biskupijama.

Clifton je kazala da su šest sadašnjih zatvorenica oblatkinje Sestara Marije Jutarnje zvijezde, katoličkog reda časnih sestara. Svih šest žena obvezalo se moliti za iste nakane kao i sestre, gledajući na svoje zatvoreništvo kao na nešto nalik “monaškom životu”.

Clifton je dodala kako vjeruje da bi se barem dvije žene koje čekaju smrtnu kaznu “gotovo sigurno” službeno pridružile redu kao časne sestre ako bi bile puštene.

„Vidjela sam transformaciju ovih žena, upoznala sam ih 90-ih i onda ih vidim sada. To su žene molitve… njihov molitveni život je tako dubok“, rekla je Clifton.

Prema podacima Informacijskog centra za smrtnu kaznu, Teksas je od 1976. godine izvršio gotovo 600 državnih pogubljenja i šest saveznih pogubljenja. Prema istom izvoru, Teksas je pogubio više žena – njih šest – nego bilo koja druga savezna država. Nijedna od žena koje čekaju smrtnu kaznu u Teksasu trenutno nema zakazan datum pogubljenja.