Biskup James Wall iz savezne američke države Novi Meksiko, u pastoralnom se pismu obratio vjernicima svoje biskupije informirajući ih kako će se ubuduće sakrament svete potvrde i prve pričesti djeci od 7 i 8 godina dodjeljivati na istoj misi. Svoj potez je nazvao uspostavom “izvornog reda” primanja sakramenata inicijacije.

“Praksa odgađanja primanja svete potvrde do tinejdžerskih godina nije se uvijek pokazala dobrom”, napisao je biskup u svom pismu te dodao:

“Zabrinjavajući postotak naše katoličke djece koja su krštena i primila prvu svetu pričest ne nastavlja svoju formaciju za sakrament svete potvrde, i u prevelikom broju slučajeva, nikada ne prime sakrament. Kao vaš pastir, vjerujem da je važno za našu djecu, prije nego što uđu u adolescentske godine, da prime snagu ovog važnog sakramenta.”

Istu promjenu u rasporedu dodjeljivanja sakramenata proteklih su godina donijele biskupije u Denveru, Honoluluu, Phoenixu, Texasu i nekoliko drugih gradova.

Govoreći o učinku samog sakramenta potvrde biskup Walls je rekao: “Iako milost gradi na naravi i uvelike ovisi o snazi vjere, pobožnosti i ljubavi onoga tko ju prima, sakramenti u nama djeluju na drugačiji način. Sve dok primatelj nema nikakvu prepreku sakrament će u nama ostvariti svoju vlastitu milost.”

Iako se sveta potvrda ponekad naziva “sakramentom zrelosti”, ona “ne zahtijeva od primatelja da bude fizički zreo kako bi primio njegovu milost. Štoviše, sakrament donosi primatelju kršćansku zrelost i daje mu snagu kako bi živio svoj kršćanski život na herojski način”, napisao je biskup iz Novog Meksika, podsjećajući na “bezbrojnu djecu” koja su pokazala svjedočanstvo “herojskih vrlina”.

Ivo Džeba | Bitno.net