Talijanski biskup odlučio je pokrenuti tečaj upravljanja financijama nakon što je više njegovih svećenika postalo žrtvama financijske prijevare.

Posljednja kap bio je slučaj starijeg svećenika, voditelja dobrotvorne organizacije, koji je prevaren za više od 2 milijuna i 750 tisuća kuna.

U priopćenju objavljenom 18. svibnja, biskup Padove Claudio Cipolla poručio je kako je incident povezan s 80-godišnjim svećenikom izazvao veliku bol, ali i da su posebno zahvalni Financijskoj policiji koja je provela istragu, prenosi Crux.

Policija je inače objavila kako je uhitila 11 osoba povezanih s prijevarom koja se odvijala u razdoblju od dvije godine, u vrijeme dok je stariji svećenik još uvijek bio na čelu dobrotvorne organizacije.

Istraga je pokazala da su prevaranti “razvili vjerodostojnu priču o nesrećama te obiteljskim i sudskim problemima s ciljem da pobude sažaljenje u svećeniku, kojeg su isključivo vodili velikodušnost i želja pomoći drugima, kako bi ga uvjerili da je jedino održivo rješenje donacija velikih svota novaca”.

Policija je otkrila kako su od srpnja 2018. do srpnja 2020. prevaranti čak 14 tisuća puta zvali svećenika te sustavno izmišljali “nepostojeće” potrebe pomoću kojih su uspjeli dobiti donacije u obliku novca ili prepaid kartica, uz obećanje da će novac vratiti.

Kada je svećenik odstupio s čela organizacije te više nije imao pristup njenim financijama, prevaranti su počeli s prijetnjama nakon čega se svećenik obratio policiji.

“Svjesni smo da je područje dobrotvorne pomoći meta zlonamjernih ljudi”, poručio je biskup Cipolla u priopćenju, dodavši da je njegova biskupija godinama “posebnu pažnju posvećivala situacijama u kojima su počinjene različite prijevare protiv svećenika”.

Kako bi se spriječilo ponavljanje istih slučajeva, biskupija je u suradnji s Financijskom policijom odlučila pokrenuti tečaj za biskupijske svećenike kako bi se osiguralo da novac namijenjen pomoći “ne završi u rukama lažnih siromaha ili organiziranog kriminala”.

U travnju ove godine biskupija Padova održala je tako predavanje putem videoprijenosa pod nazivom “Prijevara pod zvonikom”, na kojem je sudjelovalo nekoliko stručnjaka koji su govorili o prevenciji prijevare i iznude. U planu je održavanje i drugih radionica koje će pokriti teme od financijske transparentnosti i ekonomskog menadžemanta do organiziranja ispravne strukture dobrotvorne organizacije s praćenjem financijskih transakcija i potrebnim odobrenjima prije izdavanja pozajmica.

Tijekom predavanja, biskup Cipolla istaknuo je kako slučaj starijeg svećenika nije jedini takve vrste.

“Već nekoliko godina imamo saznanja da su mnogi ljudi, prije svega svećenici, ali i druge osobe dobre volje koje žele pomoći drugima, mete prijevare. Prevareni smo za velike iznose i to je zabrinjavajuće jer netko profitira dok drugi gube, a najčešće su to slabi i krhki.”

Kao primjere naveo je, između ostalog, slučajeve kada se od svećenika tražila mala pozajmica kako bi se odmrznuo račun na kojem se navodno nalaze velike svote novca te ponude za obnovom oštećenih liturgijskih predmeta koji potom ne bivaju vraćeni.

“To se dogodilo mnogim svećenicima, tj. dovoljnom broju njih da se zabrinemo”, rekao je biskup, dodavši da takve prijevare štete onima koji su doista siromašni, a kojima Crkva pomaže.

“Novac koji svećenici dobiju nije njihov, već pripada zajednici. Svećenici moraju njime upravljati”, zaključio je biskup Cipolla.