Beskućnica po imenu Małgorzata, nedavno pronađena mrtva u napuštenoj kući u središtu Krakova koju sada nastanjuju oni bez domova, vjerojatno nikada nije očekivala da će joj obred sprovoda predvoditi jedan biskup i da će joj se na pogrebu okupiti 30 prijatelja, piše poljski katolički tjednik Tygodnik Powszechny.

Poljski tjednik nedavno je objavio vijest o tragičnoj smrti beskućnice i prekrasnom potezu duhovne potpore koji je napravio pomoćni biskup Krakova Grzegorz Ryś došavši na pogreb beskućnice, iznenadivši njezine prijatelje koji su zajedno s njom dijelili sudbinu života na ulici. Uzrok smrti bio je infarkt.

“Gospodin Bog znao je probleme Šimuna i zato mu je dao obećanje kako neće umrijeti dok ne vidi Spasitelja”, rekao je biskup Ryś razmatrajući Evanđelje na dan Svijećnice, kada je beskućnica pokapana. I zatim je nastavio:

“To je istinska utjeha, koja oslobađa od nemira, očaja i smrti. Kada je Gospodin Isus izrastao iz maloga dječaka u muškarca i Spasitelja, svojim je učenicima dao još veće obećanje: Tko u mene vjeruje, živjet će vječno. Nadam se da će vam ta riječ danas pomoći. Ona nije od mene, nego od Gospodina koji daje nadu. Imajte tu nadu”, propovijedao je biskup.

Članak u poljskom tjedniku ne pojašnjava kako je došlo do toga da se biskup pojavi na pogrebu, ali vjerojatno je riječ o tome da su ga njegovi prijatelji iz karitativnih organizacija koje djeluju u Krakovu obavijestili o pogrebu. Ryś, inače jedan od najpoznatijih propovjednika u Poljskoj i autor brojnih knjiga, iznimno je aktivan u pomaganju i duhovnom vodstvu karitativnim organizacijama.

Članak u TP je upozorio i kako svake zime u Poljskoj od posljedica hladnoće umire oko 100 beskućnika te da je riječ o nečemu što se može izbjeći.

Goran Andrijanić | Bitno.net