Za Papin posjet Južnom Sudanu 5. do 7. srpnja, biskup Rumbeka Christian Carlassare planira pješačiti s mladima do glavnoga grada Jube kako bi susreli papu Franju. Biskup je, inače, preživio napad u kojem mu je počinitelj pucao u noge.

Jedan biskup, 100 mladih, 40 kilometara dnevno, osam dana. Ovo su osnovne informacije hodočašća koje planira biskup Rumbeka Christian Carlassare za susret s Papom. Nakon apostolskog putovanja u Kongo, papa Franjo posjetit će i Južni Sudan.

“Jedina sumnja je u snagu mojih nogu, ali mislim da to mogu. Važno je da mladi ljudi shvate hod kao hod mira ususret Papi”, rekao je biskup za agenciju Sir. Putovanje će biti popraćeno katehezama i trenucima razmatranja, a prolaziti će i kroz opasna područja. “Pozivamo Vlada da posebnu pozornost posveti sigurnosti, a apeliramo i na milicije da izbjegnu sukobe”, rekao je biskup.

Pod novom vladom, zemlju opet muči nasilje. Zato je posjet pape Franje – prvi posjet jednog pape zemlji – važan znak, ističe biskup Carlassare: “Nadamo se da će taj posjet pomoći da se ponovno pokrene mirovni proces te da će nam dati jedinstvo i pomirenje koje nam toliko treba”. Siromaštvo, nezaposlenost i nepismenost glavni su problemi u Južnom Sudanu. U zemlji je također, kao rezultat rata u Ukrajini, općenito primjetno povećanje cijena.

Biskup Carlassare podrijetlom je iz mjesta Schio u sjevernoj Italiji. Nakon napada koji je pretrpio u travnju 2021. i rehabilitacije u Italiji, on se prije nekoliko mjeseci vratio u svoju biskupiju u Južnom Sudanu. “Nazivaju me War, što na lokalnom jeziku znači ‘promjena'”, rekao je biskup.