Benediktinski monasi smješteni u gradu Nursiji, rodnom mjestu sv. Benedikta i njegove sestre sv. Skolastike, u nekoliko su mjeseci izgubili gotovo sve što su imali.

Prvo su morali napustiti svoj samostan oštećen u potresu koji je pogodio mjesto u kolovozu, da bi nakon dva mjeseca izgubili i baziliku sv. Benedikta koja se urušila 30. listopada tijekom novog potresa.

Da bi nesreća bila veća, monasi, koji su poznati po proizvodnji i prodaji cijenjene pive birra Nursia, ostali su i bez proizvodnih pogona koji se nalaze u podrumu oštećenog samostana. Iako je postrojenje ostalo gotovo potpuno netaknuto, lokalne vlasti procijenile su kako je zgrada nesigurna te su joj zabranili pristup.

Premda planovi za preseljenje postrojenja postoje, njihova izvedba mogla bi trajati mjesecima. Međutim benediktinci, koji posljednjih mjeseci žive u privremenom smještaju, kažu kako imaju dovoljno piva u zalihama, osobito u Sjedinjenim Američkim Državama, te sav prihod od prodaje planiraju uložiti u obnovu bazilike i samostana, ali i cijele Nursije.

“Redovnička prisutnost u Nursiji iznimno je važna za identitet grada, stoga bi ponovna izgradnja samostana udahnula novi život u ovo teško pogođeno mjesto”, napisali su monasi na svojoj mrežnoj stranici, javlja američki Crux. “Naši bližnji računaju na našu solidarnost, kako duhovnu tako i materijalnu”, poručili su iz zajednice.

Kako piše isti medij, benediktinci su od ukupnog prihoda od prodaje piva redovito davali 10% u dobrotvorne svrhe. Sada namjeravaju taj postotak povećati na 15% dok će jedan dio biti iskorišten kako bi se pomoglo u ponovnoj izgradnji Nursije.

Kliknite OVDJE kako biste pomogli redovnicima u obnovi.

Tino Krvavica | Bitno.net