Američka konzervativna stranica The American Spectator otkrila je kako je na biskupijskom sudu biskupije Wilmington u saveznoj državi Delawere radio bivši svećenik koji danas živi u homoseksualnom „braku“ te je zbog homoseksualizma i napustio svećenstvo i Katoličku Crkvu. Homoseksualac koji je Crkvu napustio radi „braka“ s drugim homoseksualcem, također bivšim svećenikom, radio je kao „branitelj ženidbenog veza“ u procedurama utvrđivanja ništavosti katoličke ženidbe.

Riječ je o Jacku Andersonu koji je prije nekoliko godina napustio svećenički red kako bi sklopio „brak“ s Tedom Olsonom koji je također napustio svećenstvo. Homoseksualni par napustio je i Crkvu u znak „prosvjeda“ zbog njezina nauka o homoseksualnosti i sada su obojica, kako je doznao novinar George Neumayr članovi Episkopalne crkve.

Dakle, svećenik koji je napustio službu, a potom i katoličku vjeru, radi prakticiranja homoseksualnosti i pri tome je još pisao tekstove u obranu svoga stajališta bio je nakon svega zaposlenik biskupskog suda. Anderson je bio branitelj ženidbenog veza, odnosno osoba koja, kakve li gorke ironije, ima za zadatak braniti argumente za valjanost bračnog sakramenta.

The American Spectator je svoje otkriće objavio u nedjelju, a potom par dana kasnije objavio i kako ih je Anderson obavijestio da napušta svoju službu u biskupijskom sudu.

Spomenuti Andersonov tekst objavljen je 2012. i koncipiran je kao otvoreno pismo „razočaranog“ svećenika biskupu Josephu Bamberi, ordinariju biskupije Scranton u kojoj je Anderson nekada služio. U tome otvorenom pismu Anderson jadikuje i tvrdi kako njegov bivši biskup ima osobno sasvim drugačije mišljenje o jednospolnim vezama od onoga koje zastupa službeno, što će reći, od katoličkog nauka o homoseksualnosti.

George Neumayr u svome tekstu navodi kako ovo skandalozno imenovanje Andersona na biskupijski sud nije moglo proći bez znanja dvojice biskupa – upravo njegova bivšeg biskupa Bambere te biskupa Wilmingtona Williama Malolyja.

Cijela priča nije nimalo bezazlena kada se zna da je Bambera, kako tvrde mediji, jedan od glavnih kandidata za biskupsku stolicu u Philadelphiji na kojoj sada sjedi mons. Charles Chaput koji uskoro ide u mirovinu. Uz tu stolicu veže se i kardinalsko zvanje.

O cijelome slučaju nije se oglasio još nitko iz biskupija koje The American Spectator proziva u svome tekstu.

Goran Andrijanić | Bitno.net