Zatvor Apodaca u Meksiku jedan je od najzloglasnijih u toj kriminalom i aktivnošću narkokartela izmučenoj državi, s maksimalnim mjerama sigurnosti i najokorjelijim zatvorenicima te neprestanim pobunama protiv uprave. U jednoj takvoj je prije par godina ubijeno čak 40 zatvorenika koji su se pobunili.

Ali, upravo u tom zatvoru, smještenom u gradu Monterreyu, nedavno je u zatvorskoj kapelici za svećenika zaređen vlč. Gabriel Everardo Zul Mejía. To je bila njegova želja kojoj su u susret izašli mjesni biskupi, piše Vatican News.

Razlog tome jest što je vlč. Gabriel kroz obraćenje prošao upravo u tom zatvoru. U njemu je završio jer je kao mladić bio pripadnik lokalne bande. Svoje obraćenje, kaže, a citira ga Vatican News, zahvaljuje nikome drugome nego nekima od kriminalaca s kojima je bio zatočen.

“Neki od njih brinuli su se za mene kada sam završio u zatvoru kao mladić. Njihovo ponašanje naučilo me je onome što danas nazivam djelima milosrđa. Zahvaljujući njima otkrio sam ljubav Boga”, rekao je.

Nakon izlaska iz zatvora i ulaska u sjemenište meksički je svećenik radio u zatvorskom pastoralu. Tamo, piše VN, nije samo bio posvećen animaciji liturgijskog i duhovnog života, nego je i davao potporu obiteljima zatvorenika i organizirao za njih razna događanja.

Sada se želi još dublje posvetiti pastoralu u zatvoru Apodaca i podijeliti sa svojim prijateljima radost zbog svećeničkog poziva.

Goran Andrijanić | Bitno.net