Benediktinski redovnici su se 1. kolovoza nakon 230 godina napokon vratili u svoju važnu povijesnu opatiju Solignac u Francuskoj koju je još u sedmoj stoljeću osnovao sveti Eligije. Ovaj događaj, koji lokalni katolici doživljaju providonosnim, doista ima simboličan značaj, posebice u vrijeme kada brojni vjerski objekti u Francuskoj propadaju, osuđeni su na nestanak ili će biti otkupljeni u sekularne svrhe, piše CNA.

Biskupija Limoges nedavno je povratak benediktinaca najavila u priopćenju za javnost koje su potpisali Pierre-Antoine Bozo, lokalni biskup, i opat Dom Jean-Bernard Merie Bories.

Benediktici su se iz ove opatije iselili 1790. godine kada su ih protjerali antiklerikalni revolucionari, a nakon toga je do 1930. godine opatija služila kao zatvor, dječji internat i tvornica porculana. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata u njoj su boravili katolički učitelji. Nakon rata u opatiju se uselila Misionarska oblata Marije Bezgrešne koja se ovdje zadržala do devedesetih godina prošlog stoljeća. Biskupija je vlasništvo nad opatijom konačno stekla 2011. godine.

Dom Jean-Bernard Marie Bories lokalnim je biskupijskim novinama izjavio kako je njegov glavni cilj učiniti opatiju duhovnim centrom posvećenim molitvi i osami, u kojem će biti smješten veći broj ljudi nego u Opatija sv. Josipa de Clairvala. U planu je i uređenje smještaja za mlade ljude koji se pripremaju za krizmu i druge duhovne događaje.

U opatiju se početkom kolovoza već uselilo nekoliko redovnika kako bi je pripremili za nastavak redovničkog života. Oni će također nadzirati početne radove. Prvu svečanu svetu mise će na prvu nedjelju došašća slaviti biskup Bozo, a nakon toga će benediktinci svakoga dana slaviti misu u opatijskoj crkvi, slijedeći uobičajeni oblik rimskog obreda, uz gregorijansko pjevanje na latinskom.