Bazilika Svetog groba, Jeruzalem

Bazilika Svetog grobaBazilika Svetog groba u Jeruzalemu zatvorena je do daljnjega. To je prvi put u gotovo 700 godina da je ovo hodočasničko mjesto zatvoreno na dulje vremensko razdoblje, prenosi CNA.

Crkvena građevina u kojoj se nalazi Kristov grob zatvorena je još prošle srijede, no očekivalo se da će razdoblje zatvorenosti trajati samo tjedan dana. Prema odredbama izraelske vlade, dogovoreno je da se zbog globalne pandemije jedno od najznamenitijih hodočasničkih mjesta ipak još neće otvoriti.

“Prema prvotnoj odluci ova zabrana je trebala trajati tjedan dana, iako nitko ne zna koliko će ova kriza trajati”, izjavio je Wadie Abu Nassar, glasnogovornik Udruženja katoličkih redova Svete Zemlje.

Nassar je dodao da ako bazilika i za Uskrs bude zatvorena za javnost, da će se neki oblik proslave organizirati u skladu s vladinim smjernicama i ograničenjima.

U tom slučaju, vjernicima neće biti dozvoljen ulazak u baziliku, a različite kršćanske denominacije koje dijele upravljanje bazilikom morat će se organizirati kako ni u kojem trenutku ne bi bilo više od deset osoba unutar nje.

Bazilika Svetog groba jedinstvena je u svijetu budući da je podijeljena između šest vjeroispovijesti – pravoslavne, armenske pravoslavne, rimokatoličke, egipatske koptske pravoslavne, etiopske pravoslavne i sirijske pravoslavne, od kojih je svaka odgovorna za svoj dio.

Posljednji put je na dulje razdoblje bila zatvorena 1349. godine zbog pandemije crne kuge.

U međuvremenu je bazilika bila zatvarana na kraće vrijeme zbog ratova i drugih sporova, a posljednji puta 2018. godine kada su njezina vrata bila zatvorena na tri dana u znak protesta protiv predloženog povećanja poreza za Crkve.

Država Izrael zabilježila je više od 4000 slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je njih 15 završilo smrću.

Ivo Džeba | Bitno.net