U SAD-u proteklih mjeseci traje rasprava o stavu biskupa prema pričešćivanju političara koji podržavaju pobačaj. Posljednji koji se uključio u raspravu je pomoćni biskup Los Angelesa Robert Barron koji se zapitao ima li ikakve spremnosti od strane pro-choice katolika koji žele na pričest za dijalog s Crkvom po pitanju zaštite (ne)rođenog života.

U tekstu za New York Post pod naslovom “Hoće li demokrati koji su katolici podržati zaštitu djece koja prežive pobačaj?”, biskup je u uvodnom dijelu spomenuo kako dolazi iz obitelji koja ima tradiciju glasanja za Demokratsku stranku, ali da je po pitanju pobačaja spomenuta stranka “u posljednje vrijeme zauzela iznimno ekstremnu poziciju”.

To je, kako kaže, i sam osjetio na svojoj koži kada je pokušao učiniti ono što se u posljednje vrijeme naveliko traži od Crkve: ući u dijalog s onima koji se ne slažu s “božanskim i naravnim” zakonom po pitanju pobačaja.

Biskup se prisjetio kako je prije dvije godine tijekom obraćanja skupini političara koji pripadaju Demokratskoj stranci pokušao učiniti korak naprijed u približavanju Katoličke Crkve i pro-choice političara.

“Pitao sam ih”, rekao je Barron, “biste li razmislili o zabrani pobačaja u trećem tromjesečju trudnoće? Apsolutno ne, odgovorili su. Biste li, nastavio sam, bili spremni ograničiti pobačaj djelomičnim porodom, proceduru u kojom se umeću škare u mozak djeteta koje je već u rodnom kanalu? Nema šanse, odvratili su. U redu, zapitao sam se, biste li pristali podržati zakon kojim se štiti život djeteta ako nekim čudom uspije preživjeti pobačaj? Rekli su da ne bi.”

Svaki autentični dijalog, komentirao je biskup, zahtijeva neku spremnost za uzajamnim ustupcima zapitavši se: “Ako je štićenje života djeteta koje se bori da udahne, nakon što je preživjelo brutalan napad na svoj život, prevelik zalogaj za političare koji se bore za pravo na pobačaj… ‘O čemu uopće da ovdje dijalogiziramo?’”

Svoj tekst američki biskup je završio ponudom pro-choice političarima koji su katolici da pokažu otvorenost za dijalog s Crkvom podrškom zakonu za zaštitom djece koja prežive pobačaj: “Ako učinite ovaj mali korak u smjeru zaštite nevinog života, znat ću da ste ozbiljni u želji za raspravom.”