Istočni Timor, otočna zemlja na jugoistoku Azije dobila je svojeg prvog kardinala nakon što je papa Franjo tu čast dodijelio biskupu Dilija Virgiliju do Carmo da Silvi.

Da Silva je u razgovoru za Vatican News kazao kako ga je Papino imenovanje proglašeno na svetkovinu Uznesenja potpuno iznenadilo.

“Neočekivano sam dobio poziv predstavnika Svete Stolice ovdje u Istočnom Timoru koji mi je rekao ‘Čestitam!’. Pitao sam ga na čemu mi čestita, a kada mi je rekao odvezao sam se odmah nazad u Dili. Zatim je počeo stizati veliki broj poziva i poruka od vjernika, vlade i redovničke braće i sestara”, ispričao je biskup.

Katolička Crkva u Istočnom Timoru nedavno je proslavila 500 godina postojanja, a da Silva smatra kako je njegovo imenovanje odavanje počasti zemlji u kojoj katolici čine veliku većinu stanovništva.

“Nije to zbog mene, nego zbog Božjeg naroda ovdje u Istočnom Timoru. To je konkretno potvrđivanje identiteta ove male zemlje u Jugoistočnoj Aziji u kojoj 96% stanovništva čine katolici”, kazao je.

Da Silva kaže da je katoličanstvo u njegovoj zemlji vrlo vidljivo o čemu svjedoče pojedini potezi same vlade.

“Katolički identitet u našoj zemlji je opipljiv. Ilustracije radi, tijekom proslave 20. obljetnice naše neovisnosti, Nacionalni parlament usvojio je Dokument o ljudskom bratstvu koji su potpisali papa Franjo i veliki imam [Al Azhara] u Abu Dhabiju. Mislim da smo prva azijska zemlja koja je to učinila. Usvajanje Dokumenta je znakovito i potvrđuje identitet naroda koji je većinski katolički”, rekao je.

Govoreći o svojem osobnom pozivu biskup Dilija kazao je da su za njega odgovorni salezijanci koji su vodili jedinu srednju školu koja je bila u njegovoj blizini. “Kad sam pristupio salezijancima, bili su tako ljubazni, prihvatili su me u svoju školu. Postupno sam otkrivao svoje salezijansko, ali i svećeničko zvanje.”

Da Silva je u razgovoru istaknuo i veliku ulogu koju je za Timorce odigrao Ivan Pavao II. koji je prvi i jedini papa koji je posjetio Istočni Timor. Posjet se dogodio godine 1989., trinaest godina prije nego što je ova otočna država izborila svoju nezavisnost.

“Papin posjet nije bio samo poticaj vjeri naroda, već je dao i nadu Timorcima koji su tih godina bili potlačeni. Papine riječi ‘Vi ste sol zemlje i vi ste svjetlo svijeta’ još i danas odzvanjaju u ušima mnogih Timoraca”, rekao je da Silva.