Međunarodna astronomska unija odlučila je Hubbleov zakon preimenovati u Hubble-Lemaîtreov zakon kako bi odala priznanje belgijskom svećeniku, Georgesu Lemaîtreu, koji je bio zaslužen za znanstvenu teoriju o širenju svemir, donosi CNA. „U čast intelektualnog integriteta i vrhunskog otkrića Georgesa Lemaître, IAU (Međunarodna astronomska unija) preporučuje da se zakon od sada naziva Hubble-Lemaîtreov zakon“, stoji u priopćenju IAU-a.

Otac George Lemaître, koji je preminuo 1966. godine, bio je matematičar i fizičar koji je iznio danas općeprihvaćenu teoriju kako je svemir nastao eksplozijom iz izuzetno zbijenog i toplog stanja, nakon kojega se širi sve do danas. Hubbleov zakon pokazuje proporcionalnost između udaljenosti pojedine galaksije i njezina crvenog pomaka, odnosno brzine udaljavanja.

“Evolucija se svijeta može usporediti s vatrometom što se upravo završava: neka crvena svjetla, pepeo i dim. Stojeći na zaleđenom mjestu, mi promatramo lagano smanjivanje Sunčeva svjetla i pokušavamo se sjetiti veličanstvena bljeska nastajanja svijeta”, napisao je otac Lemaître.

Međunarodna astronomska unija je organizacija koja okuplja nacionalne astronomske organizacije iz svih dijelova svijeta. U svjetskoj znanstvenoj zajednici priznata je kao ustanova odgovorna za imenovanje zvijezda, planeta asteroida i drugih nebeskih tijela i pojava. O preimenovanju zakona raspravljalo se na 30. generalnoj skupštini Međunarodne astronomskoj unije koja se održala u Beču.

„Na ovaj čin, odnosno rezoluciju, odučili smo se kako bismo istovremeno odali počast obojici znanstvenika, Hubbleu i Lemaîtreu, za njihov fundamentalni doprinos u razvoju moderne kozmologije“, stoji u priopćenju. Svi članovi IAU-a, koji ih je više od 11 tisuća, mogli su glasovati o promjeni naziva zakona. Odazvalo se njih 4060, od kojih je 78 posto podržalo rezoluciju, dok je njih 20 posto bilo protiv promjene imena zakona.

Više o žvotu i znanstvenom opusu oca Georgesa Lemaîtrea možete pročitati OVDJE.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net