Tročlano sudsko vijeće pakistanskog Vrhovnog suda odbilo je jučer (ponedjeljak, 8. listopada) izreći presudu o slučaju Asije Bibi, kršćanke optužene za vrijeđanje proroka Muhameda.

Pakistanski mediji javljaju kako nije poznato kada će konačna presuda biti donesena, kao ni koji su razlozi odgode.

Predsjednik sudskog vijeća je pak zatražio od medija da ne komentiraju i raspravljaju o predmetu dok sud ne objavi detaljno objašnjenje presude.

Podsjećamo, Asia Bibi osuđena je 2010. na smrt vješanjem prema Zakonu o blasfemiji koji brani svako vrijeđanje Kur’ana i proroka Muhameda.

Viši sud grada Lahorea potvrdio je tu odluku 2014., da bi Vrhovni sud 2015. prihvatio žalbeni postupak protiv presude.

Asia Bibi već se devet godina nalazi u zatvoru nakon što je navodno vrijeđala najvažnijeg islamskog proroka tijekom rasprave s nekim ženama u polju. Svađa je izbila nakon što su je žene s kojima je radila optužile da je pila iz zajedničke posude s vodom, iako je kao kršćanka “nečista” te da sad one ne mogu piti vodu nakon nje.

Nakon što su okupljeni izrekli nekoliko ružnih stvari o njezinoj kršćanskoj religiji, Asia je odgovorila: “Ja vjerujem u svoju religiju i u Isusa Krista koji je umro na križu za grijehe čovječanstva. Što je vaš prorok Muhamed ikada učinio da spasi čovječanstvo?” Nekoliko dana kasnije osobe s kojima se našla u svađi otišle su lokalnom imamu, optuživši je za blasfemiju.

Asiji je navodno nuđeno pomilovanje ako prijeđe na islam, što je ona odbila.

Osim svjedočenja žena, za koje njezin odvjetnik kaže da su kontradiktorna, nema drugih dokaza, a optužena katolkinja negira da je učinila išta zlo ili protuzakonito.

U slučaju osuđujuće presude, Asia Bibi postat će prva osoba pogubljena zbog blasfemije u Pakistanu. Ako do toga dođe, posljednja opcija bila bi joj uputiti molbu za pomilovanje pakistanskom predsjedniku. Njezini podupiratelji tražili su, u slučaju oslobađajuće presude, da se Asiji odmah omogući odlazak iz zemlje radi njezine sigurnosti.

Dva pakistanska političara, kršćanin Shahbaz Bhatti i musliman Salmaan Taseer, ubijeni su nakon što su podržali Asiju u njezinoj pravnoj borbi te kritizirali tamošnji Zakon o blasfemiji.

Molimo za Asiju Bibi.

Tino Krvavica | Bitno.net