“Primivši vijest o tragičnim atentatima počinjenima u Francuskoj, u Carcassonneu i Trèbesu, papa Franjo je u poruci koju je poslao biskupu Alainu Planetu, izrazio žalost, povjeravajući Božjem milosrđu sve koji su izgubili život, i sjedinjujući se u žalosti njihovih dragih. Posebice se spomenuo herojskoga čina policijskoga časnika Arnauda Beltramea koji je dao svoj život kako bi zaštitio druge ljudske živote”, piše Radio Vatikan.

Beltrame je uvjerio terorista Redouanea Lakdima da uzme njega za taoca umjesto žene koju je zarobio u trgovini u Trèbesu, gradiću na jugu Francuske.

Lakdim je prije upada u trgovinu već ubio vlasnika automobila koji je oteo u obližnjem Carcassonneu i pucao na skupinu policajaca, ranivši jednoga od njih. Potom je naoružan upao u trgovinu i tamo ubio prodavača i jednoga kupca.

Beltrame je, nakon što je uspio ispregovarati puštanje žene, upucan i preminuo je od posljedica ranjavanja u bolnici. Policija je upala u trgovinu i naposljetku ubila terorista koji je ranije izvikivao kako je pripadnik terorističke skupine ISIL.

Biskup Carcassonnea i Narbonnea Planet predvodio je misu zadušnicu za poginulog časnika, održanu prekjučer u Trebesu i usporedio ga je sa sv. Maksimilijanom Kolbeom, poljskim franjevcem ubijenim u Auschwitzu nakon što je dragovoljno preuzeo mjesto jednog od zatvorenika koji je trebao biti ubijen u plinskoj komori.

Kako piše The Catholic Herald, Beltrame je bio prakticirajući katolik koji je doživio obraćenje prije desetak godina.

“Nije skrivao svoju vjeru i jasno ju je svjedočio. Možemo reći kako je njegov čin žrtvovanja bio u skladu s onim što je vjerovao. Služio je svojoj domovini i svjedočio je vjeru do svoga kraja”, prenosi CH izjavu o. Dominiquea Arza, policijskog kapelana francuske žandarmerije.

Američki nadbiskup Charles Chaput napisao je jučer prekrasan nekrolog za francuskog policajca naslovivši ga: Lekcija za veliki tjedan od svjedoka Arnauda Beltramea.

Među ostalim je i napisao:

“Arnaud Beltrame bio je čovjek kao i svatko od nas. Prema nekim izvorima, prije obraćenja bio je član masonerije. Bio je nesavršen i nije bio mučenik, ne u onom uobičajenom značenju toga termina… Ali ako mučeništvo znači i svjedočenje (a svakako znači), onda je Beltrame ponudio svjedočanstvo života za drugoga. Bio je čovjek koji je svjesno oblikovao i disciplinirao svoj život kako bi stekao refleks isticanja dobra drugoga ispred svoga. Bio je i čovjek koji je imao zdravi razum i dušu slobodnu da postavi pitanje o značenju svoga života i da odgovor pronađe u katoličkoj vjeri… Nije ‘normalno’, nije logično ponuditi svoj život za prijatelja, a kamoli za stranca kako je on to uradio. Samo posebna vrsta ljubavi može natjerati čovjeka da učini nešto tako nelogično prekrasno.”

Nadbiskup Chaput je potom ukazao na izvorište te ljubavi:

“To je ona ista ljubav koja je na jedan petak prije 2000 godina okrenula svijet na glavu i s božanskom ironijom pobijedila smrt kroz oruđe mučenja koje se zove – križ.”

Goran Andrijanić | Bitno.net