Argentinski biskupi oštro su osudili “zločin protuzakonite špijunaže” koja se navodno provodila tijekom vlade Mauricija Macrija, koji je bio na čelu zemlje od 2015. do 2019. godine.

“Ništa ne može opravdati protuzakonito prisluškivanje ili pritiske koji se navodno pokušavaju izvršiti nad žrtvama takvih čina”, stoji u priopćenju biskupskog Nacionalnog vijeća za pravdu i mir.

Priopćenje je objavljeno nakon nekoliko optužbi da su pripadnici bivše državne službe protuzakonito špijunirali barem jednog katoličkog biskupa – Jorgea Lugonesa, predsjednika biskupskog vijeća koje je objavilo priopćenje, te nekoliko drugih svećenika.

“Osuđujemo sve protuzakonite postupke, čvrsto stojimo u solidarnosti s navodnim žrtvama prokazanih događaja, zahtijevamo temeljitu i brzu istragu koja će, poštujući zakon, tražiti dokaze događaja koji su se odvili i identificirati odgovorne”, stoji također u priopćenju.

Optužbe za špijunažu prva je iznijela sadašnja ravnateljica Argentinske nacionalne obavještajne agencije, Cristina Caamaño. Kao nova ravnateljica agencije Caamaño je navela da su tijekom Macrijeve vlade prisluškivani opozicijski vođe, čelnici Macrijevog vlastitog tima, novinari, kao i nekolicina vjerskih vođa, uključujući biskupa Lugonesa.

Osuđivanju spomenutih zločina pridružili su se i predsjednik Argentinske biskupske konferencije, Oscar Ojea, te njezin potpredsjendik Mario Poli, ustvrdivši da takve prakse trebaju “biti uklonjene iz naše zemlje”.

Protuzakonita prisluškivanja crkvenih službenika u Argentini nisu nova pojava, a prema riječima argentinskog političara Gustavo Vera koji je blizak papi Franji, i sam je nadbiskup Bergoglio bio žrtva prisluškivanja od 2005. nadalje. Razdoblje prisluškivanja navodno je započelo istovremeno s pogoršanjem odnosa između vlade i Crkve u Argentini.

Jedan od svećenika koji se našao na popisu prisluškivanih, vlč. Jose di Paola, rekao je kako ga priče o prisluškivanju nimalo ne iznenađuju dodavši kako oni koji se time bave neće saznati ništa osim “da radimo posao za koji smo zaduženi”.