Komentar Biskupskoga povjerenstva za život, laike i obitelj (Comisión Episcopal para la Vida, los Laicos y la Familia – CEVILAF) Argentinske biskupske konferencije objavljen je 18. kolovoza u sklopu rasprave o prijedlogu nacrta zakona o eutanaziji, prenosi Vatican News.

Razmišljajući o nacrtima zakona o završetku života u oba doma Nacionalnoga kongresa argentinski biskupi poručuju: „I u slučajevima bolesti koje se ne mogu izliječiti, svim bolesnicima valja pomoći i pratiti ih kako bi se njihov život poštovao sve do naravne smrti. Mi nismo gospodari života i zato mu se stavljamo u službu.”

U svim okolnostima njihovu vrijednost valja staviti iznad svega te je dužnost brinuti se o ljudima u svim razdobljima života, a posebno u njihovoj ranjivosti. U razmišljanju se podsjeća i na učenje pape Franje o toj temi. Eutanazija i potpomognuto samoubojstvo poraz su za sve. Odgovor na koji smo pozvani jest da nikada ne napustimo osobu koja trpi, da nikada ne odustajemo, nego da se brinemo i volimo kako bismo dali nadu, riječi su pape Franje.

Argentinski biskupi ističu da valja vrjednovati palijativnu skrb i cjelovitu brigu za osobu, koje ublažavaju bolove kod teških bolesti, pomažu onima koji trpe i donose mnogo plodova ljudskoj osobi i njezinoj obitelji, te napominju da je bitno pratiti tjeskobu osobe koja trpi, njezinu tjelesnu i duhovnu bol. Uloga je medicine liječiti – podsjećaju – ali i ublažiti te humanizirati proces umiranja. Oduzimanje života nije način za ublažavanje trpljenja. Briga o životu i prijedlog da mu služimo u svakom trenutku, naše je poslanje, svatko sa svojega mjesta zauzimanja i svjedočenja vjere.

Prisjećajući se teškoga iskustva pandemije, članovi Povjerenstva za život, laike i obitelj Argentinske BK istaknuli su kako je u tom razdoblju zdravstveno osoblje preuzelo na sebe trpljenje brojnih bolesnih i umirućih muškaraca i žena, te plakalo za izgubljenim životima kojima je posvećivalo svoj neumoran rad. Stoga su uputili sljedeći apel: „Iz poštovanja prema životu koji nam dolazi od Boga i čiji nismo vlasnici, iz obzira prema tolikim osobama koje su se, kao zdravstveno osoblje, zauzimale u brizi o životu, te iz poštovanja prema onima kojih više nema i koji su preminuli ovih godina, molimo Boga da se u našoj voljenoj domovini ne da prostora zakonima koji ostavljaju po strani i isključuju od stola života one koji najviše trpe.“

Posljednjih godina argentinski biskupi objavili više izjava o hitno potrebnoj zaštiti života od njegova začeća do naravne smrti.