Foto: CathopicVjernici argentinske pokrajine Catamarca odlučili su Blaženoj Djevici Mariji napraviti čak 400 svetišta u špiljama povodom 400. obljetnice otkrića Gospina kipa, donosi Aleteia.

Prema argentinskoj legendi, jedan Argentinac je u razdoblju između 1618. i 1620. godine pratio vidljivi trag na tlu te došao do plitkog kamenog udubljenja na kojem je pronašao kip Blažene Djevice Marije. O tome je određeno vrijeme šutio, a kada je progovorio ubrzo se razvila pobožnost prema tom kipu. Uskoro su tisuće ljudi počele dolaziti na mjesto pronalaska.

“Gospa od Doline” se od 1974. godine slavi kao zaštitnica argentinskog turizma. Na ovom mjestu su do sada zabilježena brojna čuda, uključujući i izlječenje neizlječivih bolesti, sljepoće i paralize.

Argentinski biskupi su u čast 400. obljetnice pronalaska kipa ovu godinu proglasili Marijinom godinom. Inače, ova godina je za Papinu rodnu zemlju posebna jer se ove godine obilježava i 500. godina slavljenja prve katoličke mise u Argentini.

Ideja o gradnji 400 svetišta došla je iz župe Gospe od Krunice, a mjesni biskup Luis Urbane založio se da se ona proširi na ostale biskupije. Do sada je dovršena jedna špilja, a očekuje se da će tijekom ove godine biti dovršeno njih 13.

Rašeljka Zemunović | Bitno.net