Apostolski vizitator za Međugorje, poljski nadbiskup Henryk Hoser, govorio je prošle nedjelje o planovima za poboljšanje uvjeta za vjernike u tom hodočasničkom mjestu, uključujući i služenje većeg broja svetih misa na različitim jezicima.

„Međugorje predstavlja duhovna pluća Europe“, rekao je Hoser u Katoličkom centru za mlade u Varšavi. „To je mjesto na kojem milijuni otkrivaju Boga i ljepote Crkve.“

„Sada moramo obnoviti njegovu infrastrukturu, u prvom redu osiguravajući liturgijski prostor. Također trebamo proširiti područja za duhovne obnove i stvoriti nova mjesta za slavljenje euharistije, posebice za hodočasnike“, dodao je.

Pozvao je i poljske svećenike da dođu u Međugorje i pomognu u ispovijedanju hodočasnika, jer postoji velika potreba za time.

Podsjetimo, papa Franjo nadbiskupa Hosera imenovao je apostolskim vizitatorom za Međugorje 31. svibnja 2018., s namjerom da osigura „čvrstu i trajnu pratnju župne zajednice u Međugorju te vjernika koji ondje dolaze na hodočašće, čije potrebe iziskuju osobitu pozornost“.

U svome obraćanju istaknuo je i činjenicu kako danas mnogi vide samo „socijalnu stranu Crkve“ i ne uspijevaju uočiti njezino vjersko poslanje.

„Svi nosimo odgovornost za Crkvu – svi smo pozvani biti apostolima, evangelizatorima i učiteljima, u skladu s darovima koje smo od Boga dobili“, rekao je poljski nadbiskup, te naglasio dimenziju misijskog utjecaja Međugorja za čitavu Crkvu.

“Ono što je također zadivljujuće jest da sada u mnogim zemljama postoje mreže hodočasnika koji su posjetili Međugorje, koji se zajednički mole i uključuju u konkretne aktivnosti u korist svoje lokalne zajednice i Crkve”, istaknuo je Hoser, dodavši kako mnoge grupe vjernika dolaze iz zapadnih zemalja u kojima je „Crkva atrofirala“, te u Međugorju „najedanput doživljavaju Božju milost“.

Svi ti vjernici, uglavnom mladi hodočasnici i posjetitelji, ljeti čekaju na temperaturama koje su često više od 30 stupnjeva kako bi se ispovjedili, upozorio je Hoser i naglasio kako je potrebno natkriti i glavno šetalište u Međugorju, kao i osigurati bolje uvjete za konferencije i dobrotvorni rad.

Ivo Džeba | Bitno.net