Započelo je novo poglavlje u povijesti Katoličke Crkve u Siriji. Prvi put, jedan od njezinih sinova postao je biskup katolika latinskog obreda u Aleppu, u zemlji u kojoj se „učenici najprije prozvaše kršćanima“ (Dj 11,26), prenosi portal Nedjelja.

U nedjelju, 17. rujna, fra Hanna Jallouf, OFM, zaređen je za biskupa te je preuzeo službu apostolskog vikara u Aleppu za katolike latinskoga obreda. Inače, apostolski vikar obavlja iste dužnosti kao i dijecezanski biskup, ali upravlja područjem koje iz posebnih razloga još nije uspostavljeno kao biskupija.

„Nisam očekivao ovo imenovanje“, rekao je novi biskup za CNA. „Bio sam potpuno zaokupljen svim obvezama i poteškoćama s kojima smo se suočili nakon potresa. Ali Gospodin me odlučio pozvati u drugu misiju. Oklijevao sam prihvatiti; bilo mi je teško ostaviti svoj narod. Molio sam se i osjetio sam kako mi Gospodin govori: ‘Ovaj narod je moj narod, ovo stado je moje stado, nije tvoje. I želim te za još jednu misiju.’ Tako sam, nakon molitve, prihvatio svoje imenovanje“, kazao je fra Hanna koji je rođen prije 71 godinu u Knayehu, kršćanskom selu na sjeverozapadu Sirije, u pokrajini Idlib, posljednjem uporištu protuvladinih islamističkih pobunjenika koji to područje kontroliraju od početka građanskog rata 2011. Ova je zemlja, već nagrđena sukobom, bila jedno od područja najteže pogođenih snažnim potresom koji je u veljači zadesio Siriju i Tursku.

„U Siriji su gotovo sve župe povjerene franjevcima. Odrastao sam s njima“, rekao je fra Jallouf te dodao: „U trećem razredu sam upoznao fra Ibrahima Younesa. Išao sam s njim u posjet bolesnicima i vidio s koliko ljubavi, hrabrosti i nježnosti se brine za njihove potrebe. Pa sam sebi rekao: Zašto i ja ne bih postao fratar?“

Jallouf se tako pridružio franjevcima Kustodije Svete zemlje, obnašajući razne dužnosti prije nego što se 2001. vratio u Knayeh kao župnik. Od tada je ostao na mjestu, postavši referentna točka za svoj narod – ne samo za njihove trenutne probleme, nego i za održavanje vjere i nade koje je rat stavio na tešku kušnju. Svjedočio je izbijanju sukoba i dolasku raznih skupina protuvladinih militanata.

„U početku je to bio vrlo krvav ustanak. Mnogi su kršćani ubijeni“, rekao je fra Hanna te pojasnio: „Ali naše svjedočanstvo kao kršćana sve je promijenilo. Gospodin je rekao: ‘Ljubite svoje neprijatelje.’ Kad su pobunjenici vidjeli da im se ne suprotstavljamo oružjem, da ih volimo unatoč svemu što su učinili, tada se njihovo ponašanje promijenilo. Godine 2014. bio sam otet i zatočen. Danas su mi poslali izaslanstvo da mi čestita na imenovanju.“

Sveta misa za Jalloufovo biskupsko ređenje slavljena je u latinskoj crkvi Sv. Franje u Aleppu, a predvodio ju je novoizabrani kardinal Claudio Gugerotti, prefekt vatikanskog Dikasterija za istočne Crkve. Na misi su koncelebrirali kardinal Mario Zenari, apostolski nuncij u Siriji, i jeruzalemski latinski patrijarh Pierbattista Pizzaballa, koji će biti proglašen kardinalom na predstojećem konzistoriju, a obojica su bili zareditelji novom apeppskom biskupu. Pogiavito što mons. Jallouf ima poseban odnos s kard. Pizzaballom, koji mu je bio izravni nadređeni tijekom dugog mandata kustosa Svete zemlje (2004. – 2016.).

Također na misi su sudjelovali i: aktualni kustos Svete zemlje mons. Francesco Patton, vikar o. Ibrahim Faltas, kao i biskup César Essayan, apostolski vikar Beiruta, Libanon.

„Možda me je Gospodin izabrao jer sam jedan od rijetkih kojeg poštuju obje strane koje se i danas bore u Siriji: s jedne strane službena vlada, s druge strane pobunjenici“, rekao je novi biskup Aleppa. „Možda mogu pomoći u procesu pomirenja. Ali to nije samo moja osobna misija; to je i moje poslanje kao franjevca“, istaknuo je te podsjetio na susret Sv. Franje i sultana Malika al-Kamila u Damietti u Egiptu prije više od 800 godina. „Od tada franjevci čuvaju i sveta mjesta i ljude koji ih posjećuju i one koji tamo žive. Ovo je prvi izazov: dati ohrabrenje našoj ‘djeci’“, objasnio je biskup.

Drugi je izazov, kako je kazao, ponovno se usredotočiti na svećenička i redovnička zvanja nakon godina svakodnevnog življenja „u izvanrednom stanju“.

„Želim da naši redovnici i svećenici ne zaborave kako njihova odgovornost nije samo društvena nego prije svega duhovna“, rekao je mons. Jallouf te naglasio: „Prvo što ću učiniti jest posjetiti sve župe i zajednice koje djeluju na tom području, kako bih upoznao njihove potrebe i vidio kako možemo ići naprijed.“

Rad i molitva dvije su dimenzije koje novi biskup crpi iz franjevačke duhovnosti. „Sv. Franjo je uvijek imao na umu jedinstvo između dimenzije rada i molitve. To su dvije stvari koje moraju ići zajedno. Ovo je način da spasimo Siriju i svjedočimo svoju vjeru u svijetu“, istaknuo je mons. Jallouf za CNA.

Rat je radikalno promijenio lice Crkve u Siriji. Prije 2011. „kršćani su činili gotovo 17% sirijskog stanovništva. Danas ih je možda samo 3-4%“. To je ranjena, ali još uvijek živa Crkva, kojoj ne manjka iznenađenja.

„U blatu uvijek ima malo zlata“, rekao je novi biskup te poručio: „I u ratu Gospodin šalje zvanja. Samo iz Knayeha pet je mladih koji se u franjevačkoj zajednici pripremaju za svećeništvo. Zahvaljujemo Gospodinu što je usred rata, sa svim njegovim zlom, iznjedrio nova zvanja.“

Ova nova zvanja su male klice nade za Siriju. Oni su također odgovor na molitvu koju mons. Jallouf voli i koju je molio u tjednima prije svog ređenja: „Gospodine milosni, koji si s nama u našim nevoljama, molimo ti se da nas spasiš!“