Portugalska biskupska konferencija s velikim je zadovoljstvom dočekala vijest o izboru bivšeg portugalskog premijera Antonio Guterresa, čovjeka “duboke vjere i istinske humanosti”, za glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

“Nadamo se kako će se hrabrošću, dijalogom i odlučnošću suočiti s velikim izazovima današnjega svijeta, uvijek tražeći mir, mirna rješenja i razvoj prijateljskih odnosa među narodima, kako i stoji u Povelji Ujedinjenih naroda”, stoji u izjavi portugalskih biskupa.

Antonio Guterres praktični je katolik koji se tijekom svojeg premijerskog mandata na čelu socijalističke vlade od 1995. do 2002. godine otvoreno protivio pobačaju i ozakonjenju istospolnih “brakova” zbog čega su mnoge homoseksualne aktivističke udruge žestoko kritizirale njegovu nominaciju i proglašavali ga “homofobom”.

Mnogi kritičari optužili su ga da je utjecao na rezultate referenduma o pobačaju iz 1998. godine kojim se pokušalo liberalizirati tada aktualni portugalski zakon. Guterres je dopustio glasovanje, no javno se usprotivio donošenju zakona.

“Ljudi nas pitaju kako možemo pomiriti pripadnost katoličkoj vjeri i socijalističkoj stranci”, prisjetio se Claudio Anaia, jedan on Guterresovih suradnika i vođa Mladih katolika socijalista s kraja devedesetih, kada je Guterres zaustavio članove svoje stranke u liberalizaciji zakona o pobačaju.

“U to vrijeme bio je pod velikim pritiskom da promijeni svoj stav ili barem ne govori o toj temi… No uvijek je bio jasan kako je u pitanju njegova savjest i vjernost načelima od kojih nije htio odustati bez obzira na moguće posljedice”, kazao je njegov bliski prijatelj i suradnik Antonio Barahona.

Guterres je zbog svoje principijelnosti platio političku cijenu, ali unatoč svim pritiscima nije odstupio od svojeg stava. Nakon poraza na lokalnim izborima odstupio je s čela stranke i posvetio se brizi za izbjeglice. Nakon njegova odlaska socijalistička stranke u miru je mogla provesti svoju liberalnu agendu, a portugalski je parlament 2007. godine legalizirao pobačaj dozvolivši prekid trudnoće tijekom prvih deset tjedana. Uskoro je uslijedilo i ozakonjenja “istospolnih brakova”.

Antonio Guterres rođen je u Lisabonu 1947. godine, a kao student fizike i elektronike priključio se Katoličkoj Akciji te sudjelovao u mnogim karitativnim akcijama, pokazavši već tada osjećaj za čovjeka.

Njegov bliski prijatelj Antonio Barahona prisjetio se njihova zajedničkog putovanja u Taize sredinom šezdesetih godina, rekavši kako je ovo iskustvo na Guteressa ostavilo snažan dojam i ukazalo mu na važnost ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

Oženio se 1972. godine, a vjenčanje je predvodio lisabonski franjevac Vitor Melicas u čijem su se samostanu Guterres i njegova zaručnica, te aktualni predsjednik Portugala Marcelo Rebelo de Sousa, okupljali na različitim tribinama kako bi raspravljali o vjerskim i društvenim temama. Tri godine nakon smrti supruge Luise 1998. godine, Guterres se ponovno oženio.

Kao visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, Guterres se susreo i s papom Franjom, a prigodom susreta naglasio je kako je Katolička Crkva uvijek imala važnu ulogu u obrani izbjeglica i migranata, te uvijek zagovarala toleranciju i poštivanje različitosti.

Njegov prijatelj Claudio Anaia siguran je kako Guterres ni kao glavni tajnik neće odstupiti od svojih uvjerenja i stavova, no bit će zanimljivo vidjeti na koji će se način suočiti s već općeprihvaćenom liberalnom agendom UN-a čiji su kršćanski korijeni već davno uklonjeni. No možda je upravo izbor Guterresa početak promjena! Molimo na tu nakanu!

Miodrag Vojvodić | Bitno.net