Više od 15 tisuća muslimanskih vjernika ove je nedjelje u znak solidarnosti prema ubijenom francuskom svećeniku Jacquersu Hamelu pohodilo katoličke crkve u Italiji i prisustvovalo svetim misama. Ova gesta naišla je ne veliko odobravanje, ali i određene kritike onih koji u ovom činu vide narušavanje svetosti crkvenog prostora budući da on nije, popust sinagoge ili džamije, jednostavno mjesto okupljanja, već “kuća Božja”. Crkva je mjesto u kojoj slavi i čuva Euharistija, a muslimani koji su se u njoj okupili, navode kritičari, nisu prilikom ulaska načinili znak križa niti su kleknuli za vrijeme pretvorbe, ne nekima od njih dopušteno je čitati iz Kurana.

No mišljenje kritičara ne dijeli i predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal  Angelo Bagnasco koji je u razgovoru za Radio Vatikan kazao kako “ne razumije razloge” ovih kritika.

– Odmah nakon ovog strašnog čina ubojstva svećenika u Normandiji, talijanski biskupi zatražili su pomoć umjerenog islamskog svijeta budući da držimo kako bi prva reakcija trebala biti jednoglasna i apsolutna osuda ovog čina od strane umjerenog islama. Upravo se to dogodilo u mnogim dijelovima naše Italije i zbog toga smo vrlo radosni. To je znak i ništa više od znaka, ali on je vrlo važan – kazao je kardinal Bagnasco dodavši kako ovakav čin treba okupiti sve, i ne samo muslimane, koji se žele jasno odbaciti svaki oblik nasilja i distancirati se od njega.

– Prva, ispravna, dobra i najučinkovitija reakcija na ova barbarstva mora ponajprije doći od strane onih koji su umjereni, nisu fanatični i imaju zdrav razum. Zapad mora ispuniti svoju zadaću ponajviše na duhovnom i kulturnom području, jer Europa koja nema što reći ne može s nikime ni razgovarati – zaključio je kardinal Bagnasco.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net