Kako prenose svjetske mediji, ispred katedrale u Rouenu, udaljene samo nekoliko kilometara od crkve u kojoj je ubijen o. Hamel, okupilo se oko 200 muslimana noseći natpise na kojima se između ostalog moglo pročitati: “Ljubav prema svima, mržnja prema nikome”.

Nadbiskup Rouena mons. Dominique  Lebrun izjavio je kako je “vrlo dirnut”, te kako u ovoj gesti vidi važan izraz bratstva.

– Rekli su nam, a mislim da su bili iskreni, kako o. Jacquesa Hamela nije ubio islam – kazao je mons. Lebrun koji je na početku misnog slavlja na kojemu je sudjelovalo oko dvije tisuće vjernika otvoreno pozvao muslimanske vjernike da potvrde kako odbijaju smrt i nasilje u Božje ime, kako su to i sami izrazili.

Slični prizori mogli su se vidjeti ispred poznate pariške katedrale Notre Dame koju je između ostalih posjetio i rektor pariške džamije Dalil Boubakeur.

– Situacije je vrlo ozbiljna. Vrijeme je da budemo zajedno i nepodijeljeni – naglasio je Boubakeur dodavši kako muslimani žele živjeti u miru.

Radio Vatikan piše kako su se slična okupljanja dogodila i u Italiji. Ondje se, prema riječima Foada Aodija, predsjednika talijanskog ogranka Svjetske zajednice Arapa, na misnim slavljima od Sjevera do Juga okupilo preko 15 tisuća muslimanskih vjernika.

U rimskoj crkvi Svete Marije u Trastevereu među okupljenim vjernicima bila su i trojica imama, među kojima i Mohammed ben Mohammed, član Vijeća islamskih zajednica u Italiji.

Mohammed je još u petak svojim vjernicima poručio kako “džamije nisu mjesta na kojima fanatici trebaju biti radikalizirani”, već kako u njima treba širiti “mir i dijalog”. Imam je u svojem govoru ohrabrio vjernike da prijave svakoga tko bi svojim  aktivnostima htio ugroziti društvo u kojem žive.

– Sretni smo i zahvalni zbog ovog brzog i očekivanog odgovora na naše pozive. To je osuda jasna i trajna, bez ‘ako’ i bez ‘ali’ – kazao je predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal  Angelo Bagnasco komentirajući inicijativu islamskih zajednica.

– Činjenica je kako je islamski svijet u teološkom smislu  dosta razdijeljen, no u ovom temeljnom pogledu i jasnoj osudi barbarstva može biti jedinstven. Čini mi se kako se ide u tom smjeru – poručio je  mons. Bagnasco sa Svjetskog dana mladih naglasivši kako prava religija uvijek vodi prema ljubavi i miru, te rasvjetljuje život, dok se sve ono što vodi u smrt jedino pogrešno može smatrati  religioznošću.

– Prvi odgovor na okrutni  barbarski fundamentalizam mora doći iz islamskog svijeta jer ako netko tko živi nasilje doživi neustrašivu, jasnu i trajnu osudu morat će odustati od svojih djela – poručio je genovski nadbiskup izrazivši nadu kako je ovaj izraz solidarnosti početak novog europskog puta na kojemu će se veći naglasak stavljati na rješavanje duhovne, a ne političke krize koja je zapravo posljedica ove prve.

Spomenimo na kraju kako je poglavar islamske zajednicu u Saint-Etienne-Du-Rouvrayju, mjestu u kojemu se dogodilo ovo tragično krvoproliće, odlučno uskratio vjerski sprovod dvojici terorista.

– Nećemo sudjelovati niti u pripremi niti u obredima sprovoda – kazao je Mohammed Karabila koji je u izjavi za medije kazao kako je bio “zatečen smrću svojega prijatelja (o. Hamela).”

– On je bio čovjek koji je svoj život dao za druge. Naša zajednica je zaprepaštena – izjavio je Karabila koji je posljednjih 18 mjeseci zajedno sa o. Hamelom sudjelovao u radu međureligijskog odbora.

Miodrag Vojvodić | Bitno.net